Gorelo Staro groblje u Nišu

NIŠ

                          Brzom intervencijom vatrogasaca sprečena je velika šteta na Starom groblju koje se zapalilo juče zapalilo oko 16 sati. Izgorelo je tridesetak grobnih mesta i sva je sreća što se vatra nije proširila, jer je u ovom svojevrsnom muzeju na otvorenom, u porodičnim grobnicama sahranjeno više znamenitih Nišlija, javlja niška TV Zona Plus.

                         Požar na Starom niškom groblju izbio je na stazi koja od glavnog puta vodi ka kućama, u gornjem delu, prema Kuli.  Gorelo je suvo nisko rastinje na više grobnih mesta, a vetar koji je povremeno duvao brzo je širio plamen, javlja ova regionalna televizija.

                        Tako se Staro groblje u Nišu, posle mnogobrojnih krađa koje su se dešavale na njemu, našlo i na udaru vatre. Možda to ponovo pokrene u javnosti inicijativu da se ovaj kompleks proglasi memorijalnim parkom, više uloži u njegovo sređivanje i tako od zaborava sačuvaju vredni spomenici ali i sećanje na znamenite Nišlije.

                     Ne zna se tačno od kada postoji niško Staro groblje u Nišu, a neki od tri hiljade spomenika podignuti su u 18. veku. Višedecenijska ideja da groblje, koje nije aktivno od 1971. godine, postane memorijalni kompleks, nije realizovana zbog nedostatka novca. Problem je i neredovno održavanje groblja.

Staro groblje pre požara

                     Većina spomenika na Starom groblju u Nišu zarasla je u korov. Na groblju je bilo svakojakog otpada, špriceva, a beskućnici su često tu nalazili svoje utočište.

                     Na Niškom starom groblju počivaju mošti mnogih znamenitih Nišlija koji su pre mnogo godina učestvovali u razvoju grada. Samo neki od njih su Todor Stanković, Nikola Kole Rašić, Jole Piletić, Učitelj Tasa, Todor Milovanović, Petar Ikonomović, Milovan Nedić, Pavle Stojković, Stanko Vlasotinački, Nestor Žučni …

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare