Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”

 NIŠ

Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik „Nišvilovog“ Gran prija „Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim pravcima, a nakon uručenja nagrade, u subotu 14. avgusta, Bregović će zajedno sa Nišvil big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Goran Bregović će prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine bio prvi donator, navodi Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“.

   Goran Bregović je, kako se ističe, najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima.Kao osnivač, vođa, gitarista i autor muzike legendarne sarajevske grupe “Bijelo dugme” bio je među prvima koji su u rok muziku počeli da ubacuju elemente eks Ju folklora. Bregović je 1989. godine, u predvečerje raspada SFRJ, odlučio da raspusti grupu. U to vreme, Bregović je na poziv Emira Kusturice napisao muziku za film “Dom za vešanje”. Saradnja sa Kusturicom odvela ga je u SAD na snimanje filma “Arizona dream” za koji je Bregović takođe napisao muziku. U međuvremenu, 1993. godine Bregović je napisao i muziku za film “Kraljica Margo” Patrisa Šeroa. Poslednja saradnja Bregovića i Kusturice bila je na filmu “Underground” koji je 1995. nagrađen “Zlatnom Palmom” u Kanu, a Bregović se ubrzo posle toga vraća koncertima.

   Sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” Bregović kombinuje formacije tradicionalnog romskog duvačkog orkestra pojačanog “baterijom”, bugarsku žensku tradicionalnu vokalnu grupu, “klasični” muški hor, a uz sve to često pridodaje i gudački orkestar pa i ceo simfonijski orkestar. Tokom više od dve decenije, Bregović i “Orkestar za svadbe i sahrane” održali su preko tri hiljade koncerata na svim kontinentima. Sa “Orkestrom za svadbe i sahrane” objavio je više albuma među kojima sam ističe “Tales and songs from Weddings and Funerals” (2002); “Karmen sa srećnim krajem” (2007); “Alkohol: Šljivovica” (2009); “Šampanjac za Cigane” (2013); “Tri pisma iz Sarajeva” (2017); “Welcome to Goran Bregović” (2017).  

    Pisao je za mnoge velike pevače i sastave iz mnogih zemalja, među kojima su i čuvena Sezaria Evora, Skot Volker, Gerorge Dalaras (Grčka), Kayah (Poljska) Sezen Aksu (Turska), “Džipsi kings” (Francuska).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare