„Nišvil“ kreće pozorišnim programom 6. avgusta

NIŠ

                Glavni program džez festivala „Nišvil“ biće održan od 12. do 15. avgusta u Tvrđavi, a prateći program krenuće 6. avgusta, „Nišvil džez teatrom“, koji će biti održan na više lokacija, mahom u Tvrđavi.

„Nišvil“ će i ove godine ponuditi i filmski program (prijavljeno 450 filmova), festival stripa „Striporama“ i program „Prijatelji Šabanu“.

Za razliku od prošle godine, kada se festivalski program, zbog pandemije, održao u dva navrata, bez glavnih muzičkih zvezda, ovogodišnji „Nišvil“ će, prema rečima Ivana Blagojevića, direktora festivala, biti na nivou prethodnih izdanja.

„Na Nišvilu će ove godine biti između 800 i 850 izvođača i između 200 i 250 programa na 15 bina. Šestog avgusta kreće pozorišni program, koji Ministarstvo kulture ove godine nije podržalo, a u okviru koga će u takmičarskom programu biti izvedeno osam predstava, sedam iz inostranstva“, naveo je Blagojević, koji je istakao da je Ministarstvo kulture izdvojilo 4,2 miliona dinara za festival, a Ministarstvo trgovine 2,5 miliona, umesto četiri ranijih, a ova izdvajanja su, smatra, neadekvatna za festival Nišvilovog renomea.

U glavnom programu „Nišvila“ nastupiće, između ostalih, bluz fank rok trio “Stone Raiders”, čiji je član basista Deril Džons koji već skoro 30 godina svira sa čuvenim “Rolingstonsima“, američki gitarista Al Mekej i njegov bend “Ert, vind end fajer ekspirijens”, džez gitarista Stenli Džordan, koji će napraviti omaž Džimiju Hendriksu, Goran Bregović sa “Nišvil big bendom”.  

Maja Mitić, umetnički direktor “Nišvil džez teatarskog festival”, rekla je da se ovogodišnji festival održava pod sloganom “Zaštićena zona”.

“Živimo u vremenima kada moramo u svojim životima i poslovima da pravimo zaštićene zone. Svi pozorišni umetnici imali su u proteklom periodu puno problema da rade. Zato su predstave možda manjeg formata, koji diktira pandemija, ali se mnogo dublje bave temama kojih se tiču”, navela je Maja Mitić.

Prvoj pres konferenciji pred predstojeći “Nišvil” prisustvovali su Evelin Kosta, filmska i pozorišna rediteljka iz Brazila, koja živi i radi u Rio de Žaneiru (biće deo pozorišnog i filmskog žirija “Nišvila”), i Mateus Tiburi, glumac i plesač iz Brazila.

Evelin Kosta je navela da je “zadovoljstvo biti u timu koji je kvalitetan i visoko kreativan” i učestvovati u kulturnoj razmeni.

Ovogodišnji “Nišvil” ponudiće koproducentsku predstavu “Fantomove priče” koju će režirati Ivan Blagojević, a scenografiju će uraditi Maja Mitić. Ulogu Fantoma igraće Mateus Tiburi, koji je rekao da mu je Blagojevićev poziv da bude deo festivalske koprodukcije velika čast i izazov i da će dati sve od sebe.

Prema rečima Zlatibora Stankovića, organizatora strip festivala “Striporama”, ovogodišnji program biće održan na otvorenom, kod Paviljona u Tvrđavi, a doći će desetak značajnih strip imena, među kojima su i Paolo Armitano, italijanski strip autor, crtač “Dilana Doga”, i legenda jugoslovenskog stripa Branislav Kerac, koji će tokom manifestacije imati i izložbu u Salonu 77.

Ovogodišnjem dobitniku nagrade “Nišvila” za životno delo Jovi Radovanoviću iz “Sedmorice mladih” priznanje će biti uručeno 11. avgusta u Gradskoj kući.

Za ulazak na “Nišvil”, pored ulaznica (pojedinačne koštaju 1.750 dinara, komplet 4.000 dinara) biće potrebna potvrda o primljenoj vakcini ili o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, a moći će da se uđe i uz negativan brzi test, koji prema rečima Blagojevića, za posetioce “Nišvila” neće koštati više od hiljadu dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare