Godišnje nagrade Grada Niša za 233 učenika

NIŠ

Za postignute rezultate na takmičenjima grad Niš je ove godine nagradio 233 učenika koji su osvojili jednu od prva tri mesta na zvaničnim republičkim i međunarodnim takmičenjima po kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nagrađen je 101 učenik  osnovnih  i 132 učenika srednjih škola kao i ekipe osnovaca i srednjoškolaca koji su se takmičili na ekipnim takmičenjima. Uručeno je 309 nagrada, a za postignute rezultate niških osnovaca i srednjoškolaca iz budžeta grada Niša izdvojeno je preko 2,7 miliona dinara.                         

Nagrade je najboljim osnovcima i srednjoškolcima uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Dodali nagrada prisustvovali su i njeni najbliži sradnici, gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje i načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović.Gradonačelnica Sotirovski je svim đacima, nasstavnicima i roditeljima čestitala na postignutim rezultatima.

                         “Na vama je da budete još bolji a na nama je da to podržavamo. Kada za to dođe vreme želim da svi upišete željene srednje škole i da nam  ostajete ovde da gradimo naš Niš i da se nadamo boljim vremenima.Srednjoškolcima želim da upišu fakultete za koje su se odlučili na našem Univerzitetu ali i da vi ostanate u gradu i svojim idejama i radom gradite novu, lepšu i sigurniju budućnost”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                        Roditeljima i nastavnicima je poručila da sve ono što zapažuju u školama prenesu  resornoj većnici kako bi se uslovi u školama menjali.

                      “Mnoge škole su ove godine dobile određena sredstva kako bi se u njima poboljšali uslovi za rad a nastava bila kvalitetnija. Za 2022.godinu smo, takođe, predvideli određene planove. Grad je tu da pomognemo da učenici i profesori rade u boljim uslovima i da se radujemo svakoj petici i nagradi koju đaci osvoje”, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

                    Ona je uputila poziv učenicima da, ukoliko imaju neku ideju koja bi njima učinila život u gradu lepšim da se obrate Kancelariji za mlade Grada Niša.

                    “Kancelarija za mlade je vaša kancelarija i to je mesto gde možete da kažete šta biste želeli sve da imate u gradu i od manifestacija i od festivala i takmičenja i svaga onoga gde vi vidite sebe kada je omladina u pitanju”, dodala je Sotirovski.

                     Svi nagrađeni osnovci i srednjoškolci su ostvarili zapažene rezultate na republičkim ili međunarodnim takmičenjima, a neki od njih su u svoju svesku uspeha upisali i po više prvih nagrada iz više predmeta.

                   “Dobio sam nagradu iz informatike i jako mi je drago zbog toga. To je bilo republičko takmičenje, konkurencija je bila velika ali sam uspeo da budem među nagrađenima. Za računare se interesujem od malih nogu i svaka nagrada za mene je veliki uspeh. Puno mi znači i nagrada koju sada dobijam jer to znači da moj trud nije bio uzaludan”, kaže Vukašin Stamenković, učenik šestog razreda OŠ “Miroslav Antić”.

                   Jana Manojlović je na republičkom takmičenju iz srpskog jezika osvojila prvu nagradu kao učenica OŠ “Ratko Vukićević”. Sada je učenica Gimnazije “Svetozar Marković”.

                   “Takmičila sam se iz srpskog jezika jer sam oduvek volela gramatiku. Sada sam upisala prirodno-matematički smer jer sam želela malo da promenim i okušam se u prirodnim naukama”, kaže Jana.

                   Iva Milenković se šahom bavi već šest godina i namerava da nastavi tim putem. Osvojila je treću nagradu na republičkom takmičenju.

                   “Prvi put sam se sa šahom srela u trećem razredu i tata je moj uzor u šahu. Nastaviću da se bavim šahom i kao srednjoškolka jer sam ove godine upisala Gimnaziju “Svetozar Marković”. Šah je moja velika ljubav, a svaka nagrada je samo vetar u leđa da nastavim dalje”, kaže Iva.

                  Visinu novčane nagrade utvrdila je Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata u zavisnosti od nivoa takmičenja i osvojenog mesta. Učenici koji su osvojili prvo mesto na republičkim takmičenima dobili su po 9.000 dinara, za drugo mesto 7.500, a za osvojeno treće mesto dobili su po 6.000 dinara.

                    Za nagrade na međunarodnim takmičenjima učenici koji su bili prvi dobili su 12.000, drugi 10.500 i treći 9.000 dinara. Za ekipna i druga grupna takmičenja prvoplasirani učenici dobili su 30.000, drugoplasirani 25.000, dok su za osvojeno treće mesto dobili 20.000 dinara.Za ekupna međunarodna takmičenja nagrada za prvo mesto je 50.000, za drugo 40.000 a za treće 30.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare