Godine lažnih vesti

OSLO

U Norveškoj je „Reč godine 2017.“ termin “fake news”.

Fenomen koji je dobio na svojoj popularnosti zahvaljujući mantri koju američki predsednik ponavlja i tvituje iz dana u dan, i za koju čak tvrdi da je sam smislio, piše sajt media.ba.

Kako se navodi u norveškoj verziji The Local sajta, upotreba termina “lažne vesti” eksplodiralo je tokom prošle godine i bila je to ujedno i najviše korištena nova reč među kandidatima generalnih izbora u toj zemlji.

Godinu dana pošto je, tadašnji američki predsednički kandidat, a danas predsednik Donald Trump počeo da koristi termin “lažne vesti” da bi diskreditovao sve one medije čije izveštavanje mu se nije svidelo, taj termin ušao je ne samo u svakodnevni govor nego i u rečnike širom sveta.

Pored Norveške, termin se našao na listi “reči godine” Collins rečnika iz kog ističu da se korištenje izraza “lažne vesti” povećalo za 365 posto od 2016. godine.

U nekim od izveštaja koji se bave problemima medija predlaže se da se što manje koristi ovaj termin jer on nedovoljno opisuje kompleksan problem koji stoji iza njega, a i daje preveliku snagu onima koji žele da diskredituju medijski sadržaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare