Klijentelizam u medijima u u celoj bivšoj Jugi

ZAGREB

Rezultati trećeg merenja indeksa klijentelizma u medijima u jugoistočnoj Evropi pokazali su negativne trendove u svim merenim zemljama, među kojima je i Hrvatska, objavljeno je na konferenciji za novinare Partnerstva za društveni razvoj.

Kao gorući problemi izdvojeni su netransparentno vlasništvo nad medijima, gušenje pluralizma i ulazak u vlasništvo medija osoba povezanih s organizovanim kriminalom.

Od šest zemlja obuhvaćenih projektom „Indeks klijentelizma u medijima: Merenje stvarnosti“ ni jedna zemlja nije ni blizu nule od koje se mere pozitivne vrednosti, pri čemu je minus jedan najlošija, a jedan najbolja ocena medijske slike.

Hrvatska je s indeksom -0.32 na prvom mestu među šest merenih zemalja, a slede je Srbija (-0,50), Crna Gora (-0,55), Makedonija (-0,58), Rumunija (-0,67) i Bosna i Hercegovina (-0,67).

Govoreći o hrvatskim medijima, na konferenciji je rečeno kako je nesporno da se u Hrvatskoj ne mogu utvrditi stvarni vlasnici niti jednog od velikih medija, uključujući i velike televizijske kuće poput RTL-a i Nove TV.

Projekat „Odgovor građana na klijentelizam u medijima – Media Circle“ finansiran je sredstvima Evropske unije i Ureda za udruge Vlade RH.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare