Gobleni-priča jednog vremena

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložba „Priča jednog vremena – Gobleni“.

Priča o goblenima počinje pre tri veka u Francuskoj u maloj porodičnoj radionici braće Goblen.

Dva veka kasnije zahvaljujući Jakobu Vileru gobleni postaju društveni i estetski fenomen.

Izrada Vilerovih goblena postaje najpopularniji hobi među ženama, a njegovi katalozi su se distribuirali po celom svetu, što je omogućilo svim ženama sveta da uče o goblenu i njegovim tehnikama.

Mnoga dela naših poznatih umetnika našla su se na šemama goblena, poput „Borbe petlova“ i „Kićenje neveste“ Paje Jovanovića, kao i Predićeva „Kosovka devojka“.

U kolekciji goblena Narodnog muzeja u Leskovcu čuva se 38 goblena iz zaostavštine Nade Vukosavljević, službenice iz Leskovca i oni su i izloženi na ovoj izložbi, čiji je autor Slađana Rajković, muzejski savetnik etnolog. Sama izložba ima pomalo neuobičajenu postavku, gde nije ponovljena praksa da se samo lepo postavljaju predmeti. Gobleni su u ovom slučaju smešteni u svoj prirodni ambijent, kada su doživljavali ekspanziju i bili sastavni deo svakog domaćinstva.

Izložbu je otvorila sama autorka, Slađana Rajković, rekavši da se mnogi od nas sećaju goblena sa zidova bakinih i dekinih kuća.

„Mnoge od nas su pre izlaska u grad bile obavezne da završe rad na svom goblenu. Bake su unuke učile veštinama izrade goblena – koncem vezene umetničke slike na platnu, koje su smeštane u gabaritne, ukrasne ramove, uglavnom obojene zlatnom bojom. Izrada goblena sa prikazima velikih umetničkih dela postaje znak kreativnosti i prestiža. Devojke su u miraz nosile goblene koje su same radile i to je pokazivalo njihovu umešnost i sposobnost.“

U Kolekciji goblena Narodnog muzeja u Leskovcu čuva se 38 goblena iz zaostavštine Nade Vukosavljević, službenice iz Leskovca.
Autor izložbe je Slađana Rajković, muzejski savetnik etnolog

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Viler
Viler
4 godine pre

Bilo bi lepo da objavite i ime gospodje koja je govorila o izložbi jer ste u vašem tekstu koristili njene reči.

Pitanja
Pitanja
4 godine pre

Zanima me nesto vise o fabrici Viletovih. Da li je zatvorena, ima li negde original konaca da se kupe, kataloga, šema? Ko je nastavio prodaju na trzistu?