Glumica Milena Radulović poručila učenicima OŠ „Radoje Domanović“ da samo ljubav rađa ljubav

NIŠ

U okviru kampanje “Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje, rasizma i diskriminacije, održano je predavanje i radionica za osnovce u  OŠ “Radoje Domanović”. Poruka ove radionice je da “mržanja rađa mržnju, a ljubav rađa ljubav”. Gosti u okviru ove kampanje u niškoj školi bili su i učenici iz Turske i Rumunije koji su u Nišu u okviru realizacije zajedničkog projekta sa niškim đacima.

                                  Dušica Tricković direktorka ove škole kaže da je obeležavanje Dana demokratske kulture kruna projekta Saveta Evrope koji ima za cilj podsticanje demokratske kulture.

                                 “Mi smo svih ovih godina radili na razvijanju kompetencija, odgovornost, saradnja, multikulturalnost, kritičko mišljenje i razvijanje kritičkog društva jer je cilj projekta, ali i same škole razvijanje odgovornosti kod dece koja će sutratan biti odgovorni građani”, kaže Dušica Tricković i dodaje da su sve teme prilagođene uzrastu učenika i da su zastupljeni kako u nastavnim, tako i van nastavnim aktivnostima.

                                 Gost škole bio je i Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu koji je, takođe, govorio o značaju demokratske kulture za razvoj jednog društva.

                                 „Meni je drago da sam danas u školi „Radoje Domanović i da razgovaram sa decom o demokratskim vrednostima. Jedna od najvažnijih  stvari su elementi demokratske kulture ali jednakost i tolerancija jer su to najvažnije stavri i u Evropi. Znamo da u Srbiji postoji veliki broj motivisanih nastavnika koji žele da ovu temu uvedu u programe nastave kako bi deca o tome učila i u školama. Znamo da i deca žele da rastu u demokratskom okruženju, da blokiraju mržnju i podele ljubav“, istako je Tobias Flesenkemper.

                              Gost škole „Radoje Domanović“ bila je i glumica Milena Radulović, ambasador kampanje koja je osnovcima poručila da „mržnja rađa mržnju, a ljubav rađa ljubav“. Razgovarala je sa učenicima i o tome kako da izbegnu ružne komentarne na društvenim mrežama, da ih ne primećuju, da se ne prfidružuju tim osobama i da se okrenu lepim stvarima.

                         “Savetovala bih im da naiđu na pregršt komentara o nečemu ili o nekome koje svakog dana viđamo na internetu shvate da je to uvek jedni te isti ljudi koji mrze iz dana u dan, tako da ih izgonorišu o okrenu se lepim stvarima. Takođe  ako ih neko malteretira da ne ćute nego da kažu roditeljima i nastavnicima i da dobro razmisle da li među njima postoji neko ko voli da nekon ponizi ili umanji i da razmisle da li žele da budu neko ko će drugog uniziti ili neko ko bi voleo da ga drugari vole”, istakla je Milena Radulović.

                     Kampanja “Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” sprovodi u okviru projekta “Promovisanje različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ u saradnji sa projektom “Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji su deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare