Gimnaziji „Svetozar Marković“ orden Akademske palme

NIŠ

Šezdeset pet godina rada jedne škole značajan je period  trajanja. Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu je upravo je proslavila ovaj jubilej. Pored toga škola je proslavila deceniju postojanja bilingvalnog odeljenja na francuskom jeziku.

Decenija postojanja bilingvalnog odeljenja za francusku jezik bio je povod da ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini, koji boravi u Nišu poseti ovu nišku gimnaziju. On je prilikom boravka u ovoj školi dodelio Orden Akademske palme u rangu viteza direktoru gimnazije. Oreden mu je dodeljen za njegov rad i doprinos u obrazovanju i učvršćivanju veza između Srbije i Francuske”, kazao je Frederik Mondolini koji je rekao da  je Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu doprinela na više načina da ojača veze između Srbije i Francuske koje iz godine u godinu postaju sve jače.

Od kada je postao ambasador Francuske u Srbiji ovo je ovo je peti dolazak Frederika Mondolinija u Niš.  

Dr Marjan Mišić je istako da je za njega Orden koji mu je uručio ambasador Francuske u Srbiji izuzetno priznaje.

“Orden se dodeljuje na predlog francuskog ministra obrazovanja, a ja sam dobio i pismo francuskog premijera koji mi čestita na izuzetnom uspehu i zalaganju u oblasti obrazovanja i povezivanja naših državi. Priznanje sam primio ja, ali je ovo institucionalno priznanje koje je naslovljeno na adresu Gimnazije “Svetozar Marković” i profesorima koji su čitavu jednu deceniju predano radili na tome da ovo frankofono odeljenje zaista bude kvalitetno”, istako je direktor gimnazije dr Marijan Mišić.

Učenici bilingvalnog odeljenja  30 odtso nastave iz pojedinih predmeta slušaju na francuskom jeziku. Otkako odeljenje postoji uspostavljene su veze sa srednjim školama u Francuskoj, pa su niški đaci česti gosti svojim vršnjacima u Francuskoj, ali i mladi iz ove zemlje dolaze u Niš. Na ovaj način se učvršćuju veze između dva naroda.

I pored toga što bilingvalno odeljenje na francuskom jeziku postoji deset godina u Gimnaziji “Svetozar Marković” suočavaju se izvesnim problemima koji se odnose, pre svega, na broj učenika.

“Francuski jezik se izučava u tek osam škola u Nišavskom okrugu i to postaje veliki problem”, kazao je direktor Mišić.

Svečanom programu koji je pripremljen ovim povodom prisustvovalo je rukovodstvo Gradske opštine Palilula kao i episkom niški Arsenije.

Gosti gimnazije bili su i predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu predvođeni dekanicom, profesorom dr Natalijom Jovanović jer ovaj fakultet uspešno sarađuje sa Gimnazijom “Svetozar Marković” budući da u svom sastavu ima i Departman za francuski jezik i književnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare