Na teritoriji Vranja i Pčinjskog okruga beleži se pad obolelih od tuberkuloze

VRANJE

Pod sloganom „Vreme je“,  u Vranju je obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Na teritoriji Pčinjskog okruga se beleži pad obolelih od TBC od 2004. godine do danas. Tako je 2004. godine broj obolelih iznosio 113, a 2016. godine – 31. Najveći broj obolelih je iz područja koja gravitiraju ka vranjskom Dispanzeru, a to su opštine Vranje, Vranjska Banja, Trgovište, kao i iz Kosovskog Pomoravlja.

Tuberkuloza u Pčinjskom okrugu, kao generalno i u Srbiji je pod kontrolom, a stopa oboljevanja je niska. Ovu bolest ne treba posmatrati kao istorijsku, jer je mogućnost oboljevnja od nje realna, pa u slučaju pojave simptoma i znakova sumnjivih na TBC, treba preduzeti odgovarajuće korake u cilju njenog potvrđivanja ili isključivanja.

Povodom Savetskog dana borbe protiv tuberkuloze, Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom i Crveni krst Vranje su u Distributivnom centru programa narodne kuhinje Crvenog krsta za sve korisnike organizovali besplatne preventivne preglede. Reč je o merenju nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika.

Prisutnima je skrenuta posebna pažnja da se osobe koje primete tegobe sumnjive na tuberkolozu obavezno jave lekaru, uz pregled svih članova porodice i osoba iz najbližeg okruženja.

Predstavnici Crvenog krsta Vranje su tokom akcije, u nedelju 24. marta, na obeležavanje Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze podelili pomoć korisnicima narodne kuhinje u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama, sredstvima za higijenu, odećom i obućom.

Najčešći simptomi plućne TBC su umor, povišena temperatura, pojačano znojenje naročito noću, smanjenje apetita, mršavljenje, dugotrajan kašalj, iskašljavanje, nekad i pojava krvi u ispljuvku.

Procenjeno je da je ukupno 10 miliona ljudi obolelo od tuberkuloze u 2017. godini, od toga oko milion dece.

Značajan pad oblelih od TBC u Srbiji je postignut u desetogodišnjem periodu sprovođenja projekata “Kontrola tuberkuloze” od 2004. do 2015. godine u organizaciji Ministarstva zdravlja. U tom periodu je stopa oboljevanja od TBC u Srbiji skoro prepolovljena, te danas naša zemlja ima nisku stopu oboljevanja od TBC, odnosno ispod 20 obolelih godišnje na 100.000 stanovnika.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o