Gde su se deca zarazila salmonelom?

LESKOVAC

Epidemija salmonele koja je   kod dece iz pet  od ukupno 11 vrtića , identifikovana  u petak 28. oktobra je pod kontrolom, a Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) preduzima sve mere na njenom suzbijanju, rekla je  danas za JUGpress epidemiolog u ovoj ustanovi dr Jadranka Krasić.

Epidemija je prijavljena kod 21 deteta, a danas je ustanovljeno da se broj obolele dece popeo na 28.

Dva deteta su hospitalizovana i ubrzo otpuštena na kućno lečenje. Ostala deca se nalaze na kućnom lečenju prema antibiogramu i dobrog su zdravstvenog stanja, rekla je  Krasić.

ZZJZ je prijavio epidemiju salmonele u Predškolskoj ustanovi 30. oktobra, i to u vrtićima „Lane“ (gde je i najveći broj obolelih), „Ciciban“, „1001 radost“, „Cvrčak“ i „Kolibri“.

Odmah nakon otkrivanja epidemije formirane su stručne ekipe, izvršen je epidemiološki i sanitarno higijenski nadzor i uzeti su brisevi sa radnih površina u distributivnim kuhinjama vrtića. Predškolska ustanova je izvršila generalnoi čišćenje  u svim vrtićima gde ima obolelih od salmonele, a stručna ekipa ZZJZ je obavila tokom vikenda kompletnu dezinfekciju svih objekata.

“Zavod je pored toga sproveo aknekte u porodicama obolelih i svi ukućani su upućeni na kontrolu stolice i tom prilimom smo došli do podataka  da su pojedina deca organizovala rođendanska slavlja u igraonicama. Zavod je u svim tim igraonicama, ukupno ih je šest, izvršio epidemiološki i sanitarno higijenski nadzor, uzeti su brisevi sa radnih površina u igraonicama, sa opreme i igračaka, kao i upošljenih lica” , rekla je Krasić.

Rezultati briseva uzetih sa namirnica u centralnoj kuhinji i igraonicama još uvek nisu gotovi. U ZZJZ je u toku analiza više od 300 uzoraka dece koja su bile u kontaktu sa obolelima.

ZZJZ je Predškolskoj ustanovi naložio mere koje treba da sprovede zbog pojave epidemije. U svim vrtićima preventivne sestre vrše trijažu dece, a deca koja imaju proliv ili povećanu temperaturu vraćaju se kući.

“Roditelji nema potrebe da budu u panici, svoju decu mogu slobodno da dovode u vrtić, jer su preduzete sve potrebne mere” , ističe  Krasić.

Direktorka Predškolske ustanove Jasmina Anđelković Đorđević rekla je da su preduzete sve mere koje je naložio Zavod, a ukoliko se sumnja da je neko dete zaraženo, takva deca se šalju na uzimanje briseva.

 

Obolelela deca borave u vrtićima Predškolske ustanove, ali su svi prethodnih dana bili na proslavama rođendana u nekoliko igraonica.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
neodgovorno
neodgovorno
7 godine pre

Direktorke i vrtica i zavoda su odgovornost prebacivale na igraonice. Ako se ne utvrdi uzrok, nisu spososobne da ga nadju ili ga kriju. Uzrok moze i treba da se pronadje, da se objavi, dragi novinari, a da se neodgovoran, makar to bile direktorke posmenjuju, jer nisu stale u odbranu dece javno, nego su u strahu trcale da sebe pokriju, sklanjale sebe od javnosti, poturale igranicama odgovornost, podmetale gospodju Krasic da izadje u njihovo ime, kao da deca nisu najvrednije sto Leskovac ima. Direktori sluze da izadju, ne da se kriju iza igraonica. Nijednom nismo culi ovom prilikom od njih kakve se provere inace rade, kada je bila poslednja provera u ime bezbednosti nase dece, kakvi su rezultati provera, koliko ljudu dolazi u kontakt, sta je moguci izvor zaraze, koje su preventivne a koje post mere preduzete, sta sada cine ove dve institucije, sta porucuju roditeljima. Kakve garancije daju, iza cega stoje, sta je moguce, a sta nemoguce. Ovo mudro cutanje ih cini dugovecnim, da opstanu bez mnogo talasanja, a deca da nam pate. Direktor nije da overi platu zaposlenima, uzme pare od rodieljea, on mora da uliva sigurnost ili nesigurnost, on popravlja imidz ili ga rusi, on je pouzdan ili vrdalama, on je odgovoran ili neozbiljan , prebacuje odgovornost drugom. Za zasluge su znali da se oglase licno. Roditelji veruju direktorima kao najodgovornijima, dok im veruju, dok se poverenje ne prokocka.

Respekt!
Respekt!
7 godine pre
Odgovori  neodgovorno

Vaš komentar je jedini ispravan i pre svega nepristrasan pogled na nemilo događanje koje je ovih dana uznemirilo naš grad. Rekli ste sve što je trebalo reći. Ni manje ni više.