Gde odoše vatrogasci

LESKOVAC-BRESTOVAC

Početkom osamdesetih godina, zahvaljujući aktivistima Dobrovoljnog vatrogasnog društva, u Brestovcu je sagrađen Vatrogasni dom na površini od oko stotinak metara kvadratnih. Sagrađen je u skladu sa važećim normativima i bio je jedan od retkih seoskih vatrogasnih domova u Republici. Brestovčani su se u to vreme ponosili ovom ustanovom.
Pedesetak aktivnih članova iz Brestovca i okoline redovno se okupljalo i ostale su u sećanju njihove aktivnosti. Po rečima Slobodana Zdravkovića , nekadašnjeg aktivnog člana DVD-a, Brestovac je u nekoliko navrata bio domaćin opštinskih i regionalnih smotri vatrogasnih društava. U Brestovcu su bili organizovani kursevi i seminari za buduće vatrogasce i mnogi se rado sećaju toga vremena. Kurseve i obuke su završavali ne samo kandidati sa područja Brestovca, već je bilo i onih iz Leskovca, Niša, Žitorađe, Prokuplja.
U vatrogasnom domu je bila smeštena i cisterna za intervencije, koja je, na žalost , samo nakon nekoliko meseci vraćena u Leskovac. Interesovanje i aktivnosti članova su polako počele da opadaju, DVD je prestalo da postoji, a prostorije su prepuštene propadanju. U oronulim prostorijama još uvek se može videti po koji vatrogasni šlem, crevo i delovi vatrogasne opreme. Mnogobrojni pehari sa raznih takmičenja i diplome su u vitrinama aktivnijih vatrogasaca i bivših zaljubljenika u ovu profesiju.
Građani Brestovca ističu da je poslednjih nekoliko godina zabeleženo nekoliko vatrenih stihija koje su pričinile ogromnu materijalnu štetu. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Samo u Brestovcu je u poslednjih par meseci dva puta zabeležen požar velikih razmera i jedan u obližnjem Šarlincu. Vatrogasne ekipe su po pravilu brzo stizale, a zbog relativne udaljenosti Leskovca u pomoć su pristizali i vatrogasci iz Doljevca, te su stihije brzo lokalizovane i sprečene su štete većih razmera. Da je dom u Brestovcu u funkciji situacija bi bila sasvim drugačija.
Brestovčani ističu da je ovo velika sredina i da bi bilo sasvim opravdano da Vatrogasni dom u Brestovcu ponovo oživi i da se okupe vatrogasci u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Očekuje se korak nadležnih u Mesnoj zajednici. (kraj) DM/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovan
Jovan
1 godina pre

Dom je zaista krajnje neophodan. To treba revitalizovati, a delimično zanemariti ulaganje u sport i kulturu. Za ovo su potrebna minimalna sredstva,a korist bi bila ogromna. Nedavne vatrene stihije u Brestovcu su zaista bile zabarinjavajuće. Na potezu je Mesna zajednica (neka odradi jednu vrednu investiciju).