Mališani iz vrtića „Maslačak“ učili sve o pčelarenju, pčelama i medu

NIŠ

Mališani vrtića „Maslačak“ PU „Pčelica“  sada znaju sve o pčelaranju, pčelama i medu, kako izgledaju košnice, čemu služi dimilica, kako od pčela „ukrasti“ med, šta sve od meda može da se naparvi i koliko je zdravo jesti ovaj pčelinji proizvod.Sve to saznali su na radionici posvećenoj pčelarenju i pčelama a u okviru projekta „Insekti“. Saznali su i koliko su pčele značajne za očuvanje prirodne sredine i da je potrebno da ih zaštitimo.   Ovom prilikom  vrtić „Maslačak“ je ugostio predstavnike Udruženja pčelara ’’Toplička Epigenija’’, a tajne pčelarenja otkrila im je Jelena Ilić.

                     Jelana im je pokazala da pčelarenje nije samo pčele i med, a cela radionica se odvijala pod nazivom „Urbano pčelarenje“.

                    „Prvi put sarađujem sa vrtićem ali sam, kada sam počela da se bavim pčelarstvom to istog trenutka na neki način povezala sa decom.Cela priča se svodi na to da pčelaranje nisu samo pčele i med. Ideja je da ove mališane naučimo kako da nam pomognu da očuvamo životnu srednu koja to traži od nas. Oni će videti sve što je povezano sa pčelarstvom ali će naučiti da pčela nije samo med već  da je potrebno da o njima brinemo. Sa svojim vaspitačicama su već mnogo toga naučili, a ovo je samo dopuna tog njihovog znanja“, kazala je Jelana Ilić dodajući da je med jedina namirnica na svetu koja nema rok trajanja“, kaže Jelana Ilić.

                 Mališani vrtića su na radionici pokazali da već dosta znaju o pčelama i da su sa vaspitačicama dosta razgovarali o tome. Imaju samo četiri godine ali znaju da su košnice dom pčela, da u njima one prave med i da o pčelama brine „kraljica pčela“.

                    „Vrtić ima bogatu saradnju sa porodicom ali i sa lokalnom zajednicom.To ostvarujemo tako što posećujemo različita mesta u lokalnoj zajednici  i na taj način deca stiču nova znanja jer su mesta učenja. Drugi vid saradnje je kada nam gostuju stručnjaci iz različitih oblasti. Danas je sa nama Jelena Ilić koja se bavi pčelarstvom. Sve to radimo prateći dećija interesovanja i na njihovu inicijativu. Današnje  Jelenino gostovanje je u okviru projekta „Insekti““, kaže Tanja Marinković, rukovodilac radne jedinice  u vrtiću „Maslačak“.

                  Prema njenim rečima ovo je jedinstvena prilika da se deca upoznaju za životom pčela, za pčelarenjem, sa proizvodima od meda ali i kako se do meda.

                  „Mališani to ne mogu nigde da vide u gradu. Možda se sa tim sreću deca koja imaju nekoga na selu i ko se bavi pčelarstvom ali je to retko.Upravo iz tog razloga sve ovo što danas budu videli biće im interesantno i steći će nova saznanja“, dodaje Tanja Marinković. (kraj) VP/MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare