“Fruit Vučje” najveći proizvodjač sadnica u okrugu

„FRUIT VUČJE“ POSETIO GRADONAČELNIK CVETANOVIĆ

Poljoprivredno gazdinstvo „Fruit Vučje“ posetio je danas  gradonačelnik  Leskovca Goran Cvetanović.

Vlasnik ovog rasadnika  voćnog sadnog materijala je Dragan Petković  koji je s ovim poslom krenuo još 1992. godine a  firmu, koja će se baviti ovim registrovao je 2004. godine.
„Zahvaljujući velikom radu i trudu danas je jedan od najvećih proizvođača voćnog sadnog materijala u Jablaničkom okrugu“, rekao je  Cvetanović.


„U sezoni ovde radi 10-15 radnika. Firme poput ove imaju značajnu ulogu u stvaranju poslovnog ambijenta u našoj sredini. Na ovaj način želimo da se upoznamo sa njihovim radom, da se upoznamo sa vlasnicima porodičnih kompanija i da dolazimo do zajedničkih rešenja, ali i načina kako da unapredimo proizvodnju.“
Dragan Petković, koji je po struci poljoprivredni inženjer, kaže da se godišnje proizvodi oko 100.000 sadnica, a proizvodi se izvoze i na tržište Rusije, Ukrajine i u bivše jugoslovenske republike.


„U ponudi imamo sve, od sitnog voća kao što su ribizle, maline, kupine, brusnice, pa sve do krušaka, jabuka, šljiva, trešnji, limuna… Tu spadaju i razne sorte, na primer samo šljiva ima sedam sorti, kruški osam, trešnji jedanaest, a jabuka šesnaest… Proizvodimo po najsavremenijim metodama visoko kvaliltetan sadni materijal, a sam repromaterijal za proizvodnju je uvežen iz Holandije. Sadnice koje trenutno spremamo su za izvoz u Makedoniju. Inače se sve podvrgava fito-sanitarnim inspekcijama, jer nam je cilj prodaja zdravog i kvalitetnog sadnog materijala. Kupci u inostranstvu najviše traže jabuke, na eks Ju prostoru se traže šljive i trešnje.
Petković kaže da postoji mogućnost, ukoliko se za to steknu uslovi, da se uposli još 10-20 radnika.


„Ako bi se nešto rešilo sa magacinima i bivšim zgradama „Porečja“, tu bi moglo da se vrši pakovanje sitnog voća, prevashodno ribizla, borovnica i brusnica, što bi onda dalje moglo da se prodaje po hiper-marketima,“ dodao je Petković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare