Forum naprednih tehnologija u tri celine

NIŠ

 Prvi put Forum naprednih tehnologija koji se održava u Nišu će biti održan u više celina. Peti Forum biće podeljen u tri tematska dela koji će biti organizovani u oktobru i novembru 2019.godine i u martu 2020.godine.

U prvom delu Foruma, prema rečima Milana Ranđelovića, direktora Kanacelarije za lokalni ekonomski razvoj I projekte, KLERP,  od 22. do 25. oktobra, biće održan  Specijalizovani Sajam  zapošljavanja i  Sajam profesionalne orjentacije u Oficirskom domu i naučna konferencija TELSIKS  2019, na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Treća celina biće otganizovana  početkom marta naredne godine, a organizatori se nadaju da će to biti u novootvorenom Naučno -tehnološkom parku.

   Gradonačelnik Niša Darko  Bulatović je istako da je održavanje Foruma naprednih tehnologija od posebnog i neporocenjivog značaja za grad Niš.

   “To je strateški  plan našeg grada i oblast u kojoj će se naš grad razvijati u budućnosti, a Forum je najbolji doprinos toj  politici. To je  najbolje mesto da se sagledaju svi naši potencijali i kadrovski i privredni, posebno u IT oblasti”, istako je  Bulatović.

  Cilj Foruma je prezentacija privrednih, naučno obrazovnih, institucionanih i kadrovskih potencijala Grada Niša i regiona u oblasti naprednihtehnologija-

“Forum naprednih tehnologija će ove godine biti podeljen u tri tematske celine sa odgovarajućim razmakom između događanja”, kaže  Ranđelović. “Na taj način pojedinim tematskim celinama pružamo više prostora i veću pažnju javnosti”, rekao je Milan Randjelovic, direktor KLERP-a.

 Tako će  22.oktobra  biti održan Sajam zapošljavanja i prifesionalne orjentacije u okviru kojeg će biti  i dva panela koja će se  baviti tržištem radne snage i kvalifikacionom strukturom stanovništva, dualnim obrazovanjem kao osnovama za razvoj naprednih  tehnologija u našem gradu.

“ Iza toga, od 23. do 25. biće  organizovana naučna konferencija TELSIKS na Elektronskom fakultetu  u okviru koje  će biti najavljen drugi deo Foruma  naprednih tehnologija kroz jedan  panel koji ćemo organizovati. U pitanju su  telekomunikacione infrastrukture kao osnov za razvoj pametmih gradova”, rekao je Ranđelović.

  Specijalizovani Sajam  zapošljavanja i  Sajam profesionalne orjentacije održaće se u Oficirskom domu  22.oktobra.

   „Sajam profesionalne orijentacije biće prilika za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola da vide gde mogu da steknu kvalitetno formalno obrazovanje, pošto će se na sajmu predstaviti brojne obrazovne institucije“, izjavio je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš. “Učestvovaće  i dvadesetak poslodavaca koji su iskazali potrebe za 100 radnih mesta, prvenstveno se traže radnici elketro i mašinske struke, programeri. To je pokušaj  da rešimo trenutnu situaciju na tržištu radne snege i da zadovoljimo  potrebe privrede sa potencijalom koji trenutno imamo”, rekao je Matić.

   On je dodao da sa druge strane pokušavaju da kreiraju budućnost grada i pozivaju decu da na jednom mestu vide koja su to znanja i veštine potrebe trižištu rada i kompanijama.

   Forum organizuje Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Regionalnom pirvrednom komorom, Elektronskim i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu,  niškom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare