“Beogradski trio” izvodio dela Ivana Jevtića

LESKOVAC

Koncert kamerne muzike kompozitora Ivana Jevtića, čija je dela izvodio „Beogradski trio“, održan je u svečanoj sali grada Leskovca a organizovao ga je LKC-a .

Ovo je deo koncertne turneja koja podrazumeva gostovanja u Negotinu, Zaječaru, Knjaževcu, Nišu i Leskovcu i podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije. U okviru koncerta akademik Jevtić je govorio i o svom radu sa posebnim akcentom na dela koja su izvođena u Leskovcu.

Inače, Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971. godine, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u klasi poznatog francuskog kompozitora Olivije Mesijana, a nakon toga i u Beču, kod profesora Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku (Herderova stipendija). Od 1978. godine živi i radi kao slobodni umetnik.

Laureat je mnogobrojnih domaćih i internacionalnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika (Maurice André, André Navarra, Gérard Caussé, André Henry, Manfredo Schmiedt, Pascal Gallet, Gene Pokorny, Stephen Burns, Roberto Gatto, Roberto Duarte, Eric Aubier, Eric Fritz, Radovan Vlatković, Thierry Escaich, Irena Grafenauer, Mira Jevtić, Xenia Jankovich, Aleksandar Madžar, Svetlana Tirmenštajn, Mladen Đorđević, Bojan Suđić, Guy Touvron, Bernard Soustrot…..) u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su na programu istih, njegova dela bila zadata kao kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi. Izdato je oko 20 kompakt diskova sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj i Japanu. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU izabran je 2003. godine, a za redovnog člana 2012. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare