FORMIRANJE GRADSKIH OPŠTINA GRDELICA I VUČJE ILIMALO ZAMAJAVANJA PRED IZBORE

LESKOVAC

O zaključcima do kojih su došle komisije koje je formiralo Gradsko veće, a koje su imale zadatak da razmote inicijative za formiranje gradskih opština Vučje i Grdelica na današnjoj sednici Gradskog veća  govorili su predsednici ovih komisija Božidar Vučković i Branislav Đorđević i Nebojša Cakuć iz opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) .

Ovaj dokument kao Feniks oživljava uvek pred izbore, rekao je Božidar Vučković. Suština je u tome da do sada niko nije hteo da se bavi tim problemom na suštinski način i da postavi pitanje koji je to model organizovanja grada koji je potreban Leskovcu da bi se rešili svi problemi u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave. Komisija zbog toga, usvojenim zaključcima, pokušava da suštinski promeni pristup ovom problemu, kako bi se potražilo stručno, a ne dnevnopolitičko rešenje. Komisija se opredelia da sa građanim utvrdi koja su njihova mišljenja i sugestije, i u tim razgovorima je utvrđeno da prevaldavaju komunalni problemi i način na koji građani ostvaruju svoja prava pred ogranima uprave, rako je Vučković, koji nije izneo i do kakvih zaključaka je komisija došla. Ova inicijativa formalno ne ispunjava uslove da bude građanska, ali je ipak uzeta u razmatranja i sistematski obrađena, kako bi se došlo do rešenja koje je u interesu građana koji ostvaruju svoja prava u ovoj lokalnoj samoupravi, rekao je Vučković.

Bozidar Vuckovic

I komisija koja je razmatrala inicijativu za formiranje gradske opštine Grdelica došla je do istih zaključaka, jer su i same inicijative bile identične, rekao je predsednik te komisije Branislav Đorđević. Održane su tri tribine, u Velikoj Grabovnici, Predejanu i Grdelici, dok je u Vučju održano pet tribina. Zaključci obadve komisje su istovetni. U Velikoj Grabovnici je održan razgovor sa 70-tak građana sa ovog područja, i rasprava je pokazala da su građani pre svega zaintresovani za rešavanje osnovnih komualnih problema i efikasniji rad insistucija lokalne samouprave, a da sama inicijativa nema podršku većine građana. Na primer, u Velikoj Grabovnici ovu inicijativu je podržalo samo četiri građana, što predstavlja 1,62 posto od 881 punolertnog stanovništva. I u Predejanu je inicijativu podržalo četiri građana. U Grdelici je većina građana koji su učestvovali u raspravi podržala inicijativu za formiranje gradske opštine, dok je ostatak učesnika u diskusiji bilo mišljenja da treba ići i korak dalje, odnosno pokrenuti inicijativu za formiranje samostalne opštine.

Branislav Djordjevic

Komisija je, u skladu sa tim utrdila da inicijativa u više članova nije u skladu  sa Zakonom o referendumu. Ovaj prdlog ide na Skupštinu grada, i o ovom pitanje se narod ne izjašnjava na referendumu. U skladu sa zakonom, inicijativa ide do Skupštne i o inicijativi se konačno izjašnjavaju odbornici Skupštine grada, zaključio je Đorđević.

Predsednik SDS, koji je jedini iz redova opozicije učestvovao u radu komisije, naglasio je da on nije glasao za ovakve zaključke komisije. SDS se zalaže za teritorijalnu reogranizaciju grada Leskovca. On je ukazao na pravni i polutički aspekat celog ovog postupka. Pravani problem je u tome što ova inicijativa ne ispunjava zakonske uslove, što znači da ne može da uđe u skupštinsku proceduru. On je izrazio čuđenje zbog čega su podnosioci inicijative napravili takve propuste, jer je među njima, kako je rekao, puno visokoobrazovanih ljudi. Na zboru građana u Grdelici predstavnici te platforme tražili su od građana da za njih glasaju na narednim izborima. To nije sporno i oni na to imaju pravo, rekao je Cakić ali, s obzirom da se veliki broj građana izjašnjava protiv inicijative, nesporna je činjenica da ta opcija ne može da pređe cenzus. Politički deo problema odnosi se na to da su svi oni koji su učestvovali u raspravama u Predejanu i Velikoj Grabovnici bili protiv te inicijative. Međutim, građani pred sobom nisu imali dokument o kome bi mogli validno da odlučuju, u kome bi im stručne osobe rekle kakve će nadležnosti imati buduća opština i kako će sve to uticati na njihove svakodnevne živote.

Nebojsa Caki'

Cakić je zaključke komisije ocenio „besmislenim“. Reč je o materiji koja je regulisana zakonima iz 1994. i 1998. godine, i dok je zakon takav nije ralno govoriti o formiranju posebnih opština. Sve što se odnosi na gradske opštine u nadležnosti je Skupštine grada Leskovca  i ne postoji razlog da se u sve ovo upliće Ministarstvo i drugi državni organi. Lokalna samouprava treba da spremi akt koji će biti osnova za razgovor o ovoj problematici, jer samo tako može doći do ozbiljne teritorijane reoganizacije grada. Cakić je predložio da Skupština ne donosi zaključke, nego odluku kojom će Gradskom veću naložiti da u izvesnom roku izradi elabort o teritorijalnom preuređenju grada putem formiranja gradskih opština.

-U Predjanu je 400 potpisa građana sakupljeno protiv formiranja opštine Grdelica. Potrebno je da se da odgovor šta sa ljudima iz Grabovnice, ili iz Predejana, da li im treba dozvoliti da idu prema Vladičinom Hanu, da li je to rešenje, prokometarisao je gradonačelnik Goran Cvetanović. Lokalni izbori očekuju se krajem aprila 2016, biće formirana ista ili neka nova većina, ista ili neka druga koalicija, i nekorektno bi bilo da bilo kakvu odluku donosimo osim onoga što su predložili predsednici i većina članova komisija, zato što će posle sledećih izbora možda neko drugi da odlučuje o tome, zaključio je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare