Fon der Lajen: Bolja budućnost Srbije u EU

NIŠ

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su jug Srbije kako bi obeležili zvaničan početak radova na sanaciji i modernizaciji pruge Niš – Brestovac, kao i potpisivanje ugovora za prvi deo „Autoput mira“.

Oba važna infrastrukturna projekta deo su Ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan i poboljšaće povezanost u regionu, ali će takođe ubrzati veze sa ostatkom Evrope preko Koridora 10.

Predsednica EK Fon der Lajen rekao je da ovi projekti pokazuju da zajedno povezujemo Evropu.

„Današnje potpisivanje simbol je ove važne saradnje i projekta povezivanja kroz koji gradimo našu zajedničku budućnost, jer je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Naravno, puno posla je pred nama, moramo pobijediti u borbi protiv pandemije i potaknuti ekonomski oporavak. Potrebna su nam strateška ulaganja da bismo osigurali trajni oporavak“, rekao je predsednik Fon der Lajen.

Predsednik Vučić zahvalio je EU na sredstvima za podršku razvoju Srbije, a posebno je istakao grantove za poboljšanje života građana.

„Ovo je veliko ohrabrenje za nas, veliko poštovanje koje ste pokazali i imate veliku zahvalnost za ono što ste učinili za našu zemlju. Ova ruta nas povezuje sa Bečom, Budimpeštom, preko Novog Sada, Beograda i Niša, sa Skopljem, Solunom i Atinom. Za nas je to važno jer povezuje Niš sa Leskovcem, Vranjem, Severnom Makedonijom i Grčkom. Ovo će biti jedan od najvažnijih puteva koji povezuju južnu i centralnu Evropu “, rekao je predsednik Vučić.

Ukupna dužina pruge obuhvaćene ovim projektom je 22,8 kilometara. Projektom je predviđen potpuni remont i modernizacija na tom delu pruge.

Vrednost projekta je preko 59 miliona evra, a vrednost granta EU 44 miliona evra.

Nakon rekonstrukcije, pruga će biti u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima EU za mnogo veće brzine nego sada. Na ovoj pruzi vozovi trenutno mogu da saobraćaju maksimalnom brzinom do 70 km/h, ali su zbog stanja železničke infrastrukture na nekim mestima uvedene sporije vožnje od 10-20 km/h, sa ciljem da očuvanje bezbednosti saobraćaja.

Ova železnica je deo važnog Koridora 10 koji povezuje Evropu u pravcu sever – jug, a cela deonica povezivaće Beograd sa Preševom (granica sa Severnom Makedonijom). Ulaganja će se nastaviti u modernizaciji železničkih linija između Beograda i Niša uz podršku EU, EBRD i EIB, dok su u toku pripreme za ostatak železničkog koridora 10. Vozovi će dostizati brzine do 200 km/h gde je to tehnički izvodljivo.

„Autoput mira“ će povezati Niš sa Prištinom, nastaviti do Tirane i završiti u Draču na Jadranskom moru. Ova veza će dodatno promovisati i poboljšati regionalnu integraciju na Zapadnom Balkanu.

Deo obuhvaćen danas potpisanim ugovorom povezivaće tačke Merošina i Merošina 1. Dodeljen je konzorcijumu koji su napravili Strabag AG iz Austrije i Strabag doo iz Beograda.

Ekonomsko-investicioni plan postavlja značajan investicioni paket koji mobiliše do 9 milijardi evra bespovratnih sredstava za region, što bi trebalo da poveća dodatnih 20 milijardi investicija u Zapadni Balkan. Podržaće održivo povezivanje, ljudski kapital, konkurentnost i inkluzivni rast, kao i dvostruku zelenu i digitalnu tranziciju.

Plan identifikuje deset vodećih investicija za podršku glavnim putnim i železničkim vezama u regionu, obnovljivu energiju i prelazak sa uglja, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova staklene bašte, infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao kao i uvođenje širokopojasne infrastrukture.

U prilogu se nalaze fotografije sa događaja i grafički pregled Ekonomsko investicionog plana za Zapadni Balkan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare