Folkloraši CTKD “Vuk Stefanović Karadžić” vratili se sa festivala “Ilidža 2019”

NIŠ

Od 25. do 29. jula Folklorni ansambl Centra tradicionalne kulture i duhovnosti iz Niša učestvovao je na 10. Međunarodnom festivalu dečijeg folklora “Ilidža 2019” u Sarajevu.

 Niški folkloraši su se u Srbiju vratili sa zahvalnicom Gradu Nišu koji je finansijski pomogao odlazak Nišlija u Sarajevo.

 “Zahvaljujemo se gradu Nišu koji nam je finansijski pomogao u realizaciji odlaska našeg ansambla na ovaj festival. Naš ansambl će se predstaviti sa tradicijom i folklorom juga Srbije, gradskim igrama iz Niša, igrama iz okoline Niša i igrama leskovačkog pomoravlja”, kaže Miljko Petrović, umetnički rukovodilac Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša. “U opštini Hadžići smo održali celovečeranji koncert, a najveći utisak na celoj ovoj turneji ostavio je na nas grad Kakanj. I u ovom gradu nas je primio načelnik opštine, ali ono što smo doživeli na koncertu ne može se opisati rečima. Naš nastup na koncertu bio je propraćen dugim aplauzom i oduševljenjem publike. Igrali smo posle dece iz Rusije, a igrati posle njih je veoma izazozovno. To je za decu bio koncert  za pamćenje”, kaže Petrović.

Deca iz Niša, su po sopstvenoj želji bila smeštana kod svojih vršnjaka iz Folklornog ansambla “Baš Čaršija” u njihovim porodicama, dok su deca iz ostalih zemalja bila u hotelu.

“To je bila želja dece iz Sarajeva kako bi se nastavilo druženje naše dece. Za nas je to bila izuzetna čast, a deca su bila prezadovoljna druženjem sa vršnjacima iz Sarajeva, a iskreno se nadam da ćemo im gostoprimstvo uzvratiti kada budu naši gosti na mabifestaciji Radost Evrope u Nišu”, kaže Petrović.

Deca iz Niša su pored Sarajeva obišla i Mostar zajedno sa decom iz Rusije.

“Za decu je to bilo novo iskustvo, a samom ansamblu je ukazana i ta čast da budemo primljeni od strane načelnika gradske opština Ilidža”, dodao jeMiljko Petrović.

Na festivalu su učestvovali ansambli iz 10 zemalja, Rusije, Turske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovačke, Litvanije , Grčke i Bosne i Hercegovine sa preko 600 igrača.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare