Filozofski fakultet u Nišu krenuo u susret osobama sa invaliditetom

NIŠ

Osobe sa invaliditetom koje su studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu ne moraju više da se bore sa fizičkim preprekama kako bi stigli do slušaonica. Fakultet je ove godine učinio sve da postane što pristupačniji osobama sa invaliditetom stvarajući  uslove za njihovo nesmetano studiranje. Prema rečima profesorke dr Natalije Jovanović, dekanice Filolozofskog fakuleta studetima sa invaliditetom izdaju se i kartice za lift na fakultetu kako bi im se dostupnim učinili i viši spratovi na kojima se nalaze slušaonice.

                ‚‚Filozofski fakultet po definiciji treba da bude značajnije osetljiviji za potrebe studenata koji imaju bilo kakvu smetnju u razvoju jer se na našem fakultetu izučavaju discipline koji se bave  upravo osobama koje imaju smetnje bilo koje vrste. Zbog toga smo se potrudili da sve prostorije na fakultetu budu dostupne studentima sa invaliditetom. Jedino do sada to nije bio novi amfiteatar koji je zbog specifičnosti athitekture izdignut i do njega se dolazilo stepeništem‚‚- kaže dr Natalija Jovanović.

                Sada je i taj problem rešen.

                ‚‚Zbog toga je bilo neophodno postaviti platformu koju bi koristili studenti koji imaju problema sa kretanjem i koriste kolica. Oni sada mogu bez smetnje da stignu od hola do amfiteatra‚‚- objašnjava dekanica Filozofskog fakulteta. ‚‚Za sredstva za postavljanje paltforme aplicirali smo kod Ministarstva prosvete i uspeli smo da obezbedimo novac u odnosu 80 prema 20 gde onih 20 posto ulaže Fakultet‚‚

                   U prethodnom pariodu urađena je rampa na samom ulazu Fakulteteta, a u holovima su postavljene taktilne trake za slabovide i slepe studente kako bi mogli lakše da se kreću.

                  ‚‚U bliblioteci i čitaonici fakulteta nalaze se i specijalni kompjuteri namenjeni slabovidim studentima. Na fakultetu se predaju i individualni obrazovni planovi tako da nam je u potpunosti poznat  individualni pristup osobama sa smetnjama  u razvoju i znamo kako sve to funkcioniše tako dasmo potpuno u materiji  kada je reč o radu sa studentima koji imaju neku specifičnost‚‚- ističe dr Natalija Jovanović i dodaje da je fakultet  studentima sa smetnjama u razvoju dao i prostoriju pored dekanata do koje se lako dolazi i koja je pre početka korone bila jako posećena.

                  Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu studira desetak studenata sa smetnjama u razvoju i svi imaju različite  potrebe.                    ‚‚Nama je drago da su oni izabrali naš fakultet i studijske programe koje smo mi ponudili. Većina njih, pored toga što ima ličnu  smetnju, upisuje studijske programe kao što je psihologija ili sada socijalni rad i time pokazuju da imaju potrebu da pomažu drugima‚‚- zaključuje dr Natalija Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare