Filmski festival LIFFE: Filmovi koje ne smete propustiti

LESKOVAC

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove koje ne smete propustiti u okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Takmičarski program

Otac

Srdan Golubović / Srbija, Nemačka, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija

Uloge: Goran Bogdan, Boris Isakovic, Nikola Rakocevic, Ljubomir Bandović, Nada Šargin, Jovo Maksić, Milica Janevski, Mirko Vlahović, Vahid Džanković, Ajla Santić, Muharem Hamzić

Otac je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Subota, 26. septembar u 19.00, Narodno pozorište Leskovac

Selekcija Pobednici

Pijavice

Režija: Dragan Marinković

Uloge: Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Iva Mihalić, Marijana Jaković, Toni Mihajlovski

Mala hebrejska priča s kraja 20. veka, na trustnom području Balkana u Srbiji. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo „tajne službe“, želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju „nekome“. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće. Film se bavi večnom temom neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena.

Ponedeljak, 28. septembar u 17.00, onlajn platform Moj OFF

Takmičarski program

Igor i Rosa

Katja Colja / Slovenija, Italija

Uloge: Boris Cavazza, Lunetta Savino, Anita Kravos, Branko Đurić-Đuro

Priča o naizgled izgubljenoj i vraćenoj ljubavi. Reč je o slovenačko-italijanskoj manjinskoj koprodukciji, ujedno i intimnoj drami o starijem paru sa odraslom decom. Glavni likovi Rosa i Igor žive pod istim krovom, gde se uspešno izbegavaju, iako su dugi niz godina zajedno. Njihova veza se raspala zbog određenih događaja, a ponovo ih okupljaju potpuno drugi razlozi.

Ponedeljak, 28. septembar u 21.00, bioskop LKC

Više informacija o programu možete naći na FB stranici festivala: https://www.facebook.com/LIFFELeskovac/

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
svašta
svašta
3 godine pre

Da li vam je ovaj lep tekst o sebi poslala direktorica Kulturnog centra ili ste sami sve u superlativu pisali o dogadjajima koji nas puno kostaju a koji su postali poluprivatni zbog doživotnog umetničkog direktora koji pokušava lilčno da izdejstvuje finansiranje za svoje projekte poput nekih iz Grčke, poput Laze i drugih. Tekst neodoljivo podseća na dečji stil kojim rukovodstvo godinama zavarava građane svojom slatkorečivošću jer ćuti da građani Leskovca debelo plaćaju gomilu neradnika i spavača u LKC, kao i da njihove manifestacije ne zaradjuju, ne donose prihode, već imaju ogromne rashode, sa sve ićem i pićem na koje su ovakvi umetnici navikli. Pa ako je sve na naš račun, hajde da biramo šta gledamo, a ne šta dvojac hoće.Glamuroznost bez osećaja za profit, nego leganje na grbaču građana Leskovca.