Film o Jadranki u Vranju

VRANJE
jadranka
U sali Biblioteke “Bora Stanković” u Vranju, 31.maja, biće prikazan dugometražni dokumentrani film “Jadranka” posvećen nedavno preminuloj, kantautorki Jadranki Stojaković.
Film, čiji je autor Branko Lazić, donosi manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom. Manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku. Film je zapravo, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.
Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda stare Jugoslavije, Jadranka Stojaković, preminula je, početkom maja, u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu “Karitas”, gde je provela poslednje dane. Tih dana sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu.
Autor Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvezdanu prošlost beležio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.
Tako je nastao film “Jadranka”, koji je svetsku premijeru imao 13. maja ove godine na Festivalu “Beldocs” u Beogradu.
Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, “voljena pesnikinja nesrećno zaljubljenih”, kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gde je radila i kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.
U organizaciji Slađana Stojanovića projekcija dokumentarnog filma “Jadranka” u Vranju je prva nakon svetske premijere.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare