FESTIVAL NAUKE -ČUDA SU NAJLEPŠA KAD SE DELE

BEOGRAD

Carstvo naučnih čuda, koje je ovih dana otvoreno na Beogradskom sajmu, primilo je tokom prva dva dana više od 15.000 posetilaca, dok je vikend na Festivalu nauke tradicionalno sačuvan za porodične i pojedinačne posete.
Posetioci su sa osmehom na licu učestvovali u najrazličitijim naučnim eksperimentima kroz koje su učili koliko je nauka korisna i primenjiva u svakodnevnom životu. Blizu 600 naučnika i naučnih demonstratora pripremilo je posebna naučna čuda i iznenađenja za sve koji tokom subote i nedelje posete Beogradski sajam.
Pomeranje loptice uz pomoć misli i moždanih talasa na Festivalu nauke sasvim je moguće, baš kao i druženje sa Mihajlom Pupinom, jednim od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika, sa kojim posetioci mogu da se upoznaju u „proširenoj realnosti“. Istraživanje mesta zločina uz pomoć naučnika privući će nešto starije, dok će oni mlađi sa zadovoljstvom zaviriti u jedinstveni Okeanijum koji krije čuda sa morskih dubina. Laserski lavirint koji se se do sada gledao samo u filmovima, na festivalu je otvoren za sve znatiželjne posetioce. Ekspertinejdžeri, najvedrija zona festivala, pokazali su svojim vršnjacima tokom prva dva dana festivala koliko je nauka daleko od dosadnog školskog predmeta, a znatno bliža zabavnom univerzumu čuda. Arhimedov pomoćnik zainterosvanima je otkrivao tajne fizike, zaljubljenici u biohemiju imali su priliku da upoznaju fantastičnu četvorku festivala nauke, ali i da se poigraju sa malim česticama velikih istina.
Radionice za najmlađe posetioce, provele su posetioce kroz eksperimente iz fizike i hemije koji mogu uspešno da se izvedu u svakoj kuhinji, neizbežne lego kockice i čarolije koje plešu uz pomoć matematičkih formula i zakona koji su dovoljno primamljivi kako deci, tako i njihovim roditeljima.

Festival nauke 1
Naučno-fantastična bina svoje najveće zvezde sačuvala je za subotu i nedelju. Tada na sceni nastupa čuveni američki neuronaučnik Greg Gejdž, koji će održati predavanje „Kontrolišite tuđu ruku svojim mozgom“. Kao jedan od trista najboljih TED-ovih govornika na svetu, Greg na svom predavanju posetiocima svih uzrasta na jednostavan način objašnjava složene neuronaučne procese. Doktor Molekul, televizijska naučna zvezda iz Izraela, pokazaće svoje raskošne teatralne sposobnosti i naučne veštine posetiocima šou programa, a specijalna eksplodirajuća otkrića rezervisana su za dugogodišnjeg omiljenog učesnika Festivala nauke, Milana Popovića i njegove saradnike.
Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.
Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji. Četvrtak, petak i subota prepodne su rezervisani za školske posete a porodicama s decom organizatori savetuju dolazak u subotu posle podne kao i nedelju celi dan. Radno vreme Festivala nauke u subotu i nedelju je od 10 do 20 časova.
Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.
Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, National Geographic, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare