Evropski Progres pomaže energetsku efikasnost škole “Trajko Stamenković”

LESKOVAC

Na osnovu potpisanog ugovora o zajedničkog realizaciji između grada Leskovca i Evropskog PROGRESA početkom iduće godine počeće radovi na energetskoj sanaciji Osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu.
Gradonačelnik Goran Cvetanović  rekao je da je  povećanje energetske efikasnosti jedan je od prioriteta našeg rada, kako zbog ušteda koje se mogu ostvariti, tako i zbog smanjenja emisije gasova staklene bašte.
„Grad je u poslednje tri i po godine uložio preko 60 miliona dinara u energetsku sanaciju zgrada javne namene, pre svega, škola, ali i u Ustanovu za odrasle i starije. U narednom periodu mi ćemo u partnerstvu sa programom Evropski PROGRES realizovati projekat „Energetska sanacija Osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu. Energetska sanacija Osnovne škole „Trajko Stamenković“ podrazumeva zamenu dotrajale građevinske stolarije i izradu termoizolacione fasade. Pored toga, biće postavljeni LED paneli koji osim uštede u energiji daju bolje osvetljenje i bolje uslove za rad i boravak u školskim učionicama“.
Projekat su finansijski podržali Evropska unija i Vlada Švajcarske sa donatorskim sredstvima u iznosu od 95.000 evra, a grad Leskovac je za budžet projekta obezbedio 14.000 evra. Predloženi projekat deo je programa unapređenja energetske efikasnosti koji grad realizuje preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj.
„Inače, do sada je u šest škola zamenjena stolarija i obavljeni su radovi na termoizolaciji zidova, što znači da su one kompletno energetski sanirane. U dve škole, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu, delu škole „Đura Jakšić“ u Turekovcu, smo samo zamenili dotrajalu stolariju, kao i na Ustanovi za odrasle i starije“ dodao je gradonačelnik Cvetanović i rekao da su među školama koje su potpuno energetski sanirane: Gimnazija i Ekonomska škola, Osnovna škola „Desanka Maksimović“ i Srednja škola u Grdelici, „Vuk Karadžić“ u Leskovcu i istoimena škola Čekminu, kao i „Kosta Stamenković“ u Leskovcu.
U okviru ovog projekta ugrađen je i sistem centralnog grejanja u osnovnim školama „Vuk Karadžić“ u Bobištu i „Radoje Domanović“ u Manojlovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare