Evropski dan brobe protiv trgovine ljudima u Leskovcu

 

LESKOVAC

Povodom obeležavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u Skupštinskoj sali grada, danas je održana tribina na tu temu.

Predrag Momčilović iz Lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima rekao je da je u toku ove godine zabeleženo ukupno 26 slučajeva žrtve trgovine ljudima na celoj teritoriji Srbije. U čak 70 odsto slučajeva radilo se o mladim ljudima.

„Na teritoriji Leskovca u toku ove godine nismo imali zabeležene žrtve trgovine ljudima, ali je Sigurna kuća odnosno Prihvatilište za žene i decu, žrtve nasilja u porodici, itekako bila aktivna, jer je smestila dve žrtve trgovine ljudima u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda. One su bile prihvaćene u okviru našeg Prihvatilišta, gde im je pružena adekvatna psiho – socijalna pomoć“, rekao je Momčilović.

On je dodao i da je u proteklih šest godina zabeležen porast broja žrtava trgovine ljudima u vidu seksualne esksploatacije i da su uglavnom mlade devojke, koje su vrbovane sa teritorije Srbije i zatim transportovane u zemlje Zapadne Evrope, bile seksualno eksploatisane.

Momčilović je govorio i o radnoj eksploataciji.

„Radna eksploatacija bila je zabeležena na teritoriji Srbije, ali nije bila vezana za Leskovac, već za zapadnu Srbiju odnosno za teritorije Vojvodine i Beograda, gde su mladi, radno sposobni ljudi angažovani na radove u Rusiji, u vreme održavanja Olimpijskih igara, bili nasamareni i postali žrtve trgovine ljudima“, kazao je Momčilović.

Iz Centra za zaštitu trgovine ljudima koji je osnovan 2012. godine, prisutnima se obratila Sanja Savić koja je naglasila da trgovina ljudima predstavlja jedno od tri najprofitabilnijih kriminalnih delatnosti. Nalazi se u sredini, odmah posle trgovine narkoticima, a ispred trgovine oružjem.

 

„Ove godine u Sigurnoj kući, imali smo smeštene dve žrtve trgovine ljudima. Jedna žrtva je eksploatisana u vidu seksualne eksploatacije, a druga je eksploatisana u cilju prinude na brak“, objasnila je Savićeva, dodavši da Krivični zakonik od 2003. godine podrazumeva i novo, krivično delo trgovine ljudima.

U ime grada Leskovca, obratila se Mina Cvetanović, pomoćnica gradonačelnika, zadužena za socijalnu zaštitu i govorila o Lokalnom koordinacionom timu za borbu protiv trgovine ljudima, u čijem sastavu se nalaze stručnjaci iz policije, sudstva, tužilaštva, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Crvenog krsta i Kancelarije za mlade Leskovac.

Tribini, namenjenoj prvenstveno mladim ljudima, prisustvovali su i učenici završnih godina leskovačkih srednjih škola.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
SNS cirkus u nastavcima
SNS cirkus u nastavcima
6 godine pre

Toliko amaterizma i paušalnih izjava nije viđeno u čitavoj 2017.godini.Mina Cvetanović, pomoćnica gradonačelnika, zadužena za socijalnu zaštitu, em što nema radno iskustvo u svojoj branši, a o socijalno zaštiti zna taman koliko i zeka Rodžer…