Rasim Ljajić otvorio Treći forum naprednih tehnologija u Nišu

NIŠ

U Oficirskom domu u Nišu otvoren je treći Forum naprednih tehnologija. Forum je okupio zainteresovane na polju naprednih tehnologija u oblasti privrede, nauke i obrazovanja. Cilj foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih, institucionalnih i kadrovskih potencijala Grada Niša, regiona i Srbije u oblasti naprednih tehnologija.

“Ako pogledamo u protekle dve godine do danas imamo značajan rast IT preduzetnika, u Srbiji za 74 posto , a u južnoj Srbiji čak za 102 posto. Ne kažem da je Forum sam doprineo ovakvom rastu IT preduzetnika , ali da je dao I mal doprinos, to je veliki napredak . Ovaj forum opravdava svoje postojanje”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić I dodao da procene govore da u IT sektoru može biti otvoreno 50.000 novih radnih mesta.

“  Već sada imamo nedostatak od oko 15.000 stručnjaka u oblasti IT tehnologija. Po procenama Evropske komisije do 2020. godine u svetu će nedostajati 800.000 IT stručnjaka”, rekao je Ljajić. Koliki je značaj IT kompanija za svetsku ekonomiju najbolje govori podatak da je vrednost pet najvećih IT kompanija poput Majkrosofta i Fejsbuka, čak dva i po puta veća od bruto društvenog proizvoda svih zemalja jugoistočne Evrope, rekao je Ljajić

“ Ono što mi želimo kao grad nije da odemo previše u širinu. Poštujući logiku proširenja Evropske unije kroz pametne specijalizacije , mi ćemo probati da nađemo jednu ili dve teme koje su bitne ili za lokalnu samoupravu ili za širi kontekst društva I da oko te dve tri teme postignemo saglasnost sa IT kompanijama regiona I da formiramo tim koji će izaći pred inostrane investitore ili Vladu Srbije I reći “da ovo nama treba narednih godinu dana” rekao je Goran Đorđević, pomoćnik gradonačelnika Niša.

Generalni direktor kompanije “ Telekom Srbija” Predrag Ćulibrk najavio je na otvaranju foruma da će ta kompanija uložiti ove I naredne dve godine 200 miliona evra u bazičnu infrastrukturu. Na području grada Niša uložiće u infrastrukturu četiri miliona evra. Ovim ulaganjima obezbediće se  bolji servisi I stvoriti preduslovi za dolazak investitora a samim ti I  bolji život građana.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podsetio je da je Forum naprednih tehnologija pokrenut pre tri godine sa osnovnim ciljem da se Niš predstavi kao centar naprednih tehnologija. Cilj mu je da promoviše proizvodne, naučno- obrazovne institucije I druge resurse grada I na taj način doprinese privlačenju investitora , zapošljavanju I većem standardu žitelja Niša.

Treći Forum naprednih tehnologija organizuje se paralelno sa 13. Međunarodnom naučnom konferencijom TELSIKS 2017. i Savetovanjem ekonomista Srbije, poslednjeg dana Foruma biće održani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.  Forum naprdnih tehnologija organizuje grad Niš, niška regionalna Privredna komora, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet i Niški klaster naprednih tehnologija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare