Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju mali biznis na jugu Srbije

LESKOVAC-VRANJE-SVRLJIG-PROKUPLJE-NOVI PAZAR

Konkurs Evropskog PROGRESa za podršku mikro i malim preduzećima otvoren do 10. juna 2016.

Ostalo je još nešto manje od mesec da se preduzetnici, mikro i mala preduzeća na jugoistoku i jugozapadu zemlje prijave na konkurs razvojnog programa Evropskog PROGRESa za dodelu bespovratne pomoći sa ciljem da povećaju proizvodnju i stvore uslove za otvaranje novih radnih mesta.

U godini koja je u Srbiji posvećena preduzetništvu, Evropska unija i Vlada Švajcarske, donatori Programa, su za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede opredelile ukupno 250.000 evra. Konkurs je otvoren za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhavaćene programom.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva žele da podrže ideje preduzetnika koje imaju potencijal za otvaranje radnih mesta i generisanje ekonomskog rasta. Mikro i mala preduzeća predstavljaju okosnicu svake vitalne i dinamične privrede, obezbeđuju značajan broj radnih mesta i na taj način doprinose ravnomernom regionalnom razvoja, što je zapravo jedan od osnovnih zadataka ovog evropskog razvojnog programa“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa

„Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa, i na taj način ćemo takođe doprineti borbi protiv sive ekonomije ”, naveo je Tindal govoreći o uslovima konkursa.

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika, dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije.

Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta.

Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da budu društveno odgovorni, odnosno da osmisle i sprovedu aktivnosti kojima će podržati širu zajednicu, poput pružanja podrške lokalnim organizacijama, organizovanja javnih radova ili učešća u humanitarnim akcijama.

„Želimo da podstaknemo privatni sektor da unapredi i proširi proizvodnju, ali i da doprinese boljitku svoje zajednice”, rekao je Tindal i podsetio da je izbor projekata konkurentan i transparentan proces i da će projekti će biti odabrani na osnovu dokazane finansijske i ekonomske održivosti.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES je održao niz informativnih sesija za sve zainteresovane preduzetnike, a više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljša sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare