Evropska unija nastavlja podršku lokalnom ekonomskom razvoju

PRIBOJ , NOVA VAROŠ

 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Majkl Davenport razgovorom je danas sa predsednikom opštine Nova Varoš i njegovim saradnicima o planovima lokalne samouprave za dalji razvoj i saradnju sa programom Evropski PROGRES.

Davenport je potom u gimanaziji „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši prisustvovao prezentaciji školskog časopisa Skica koji su učenici i učenice pokrenuli u okviru kampanje “Ako imaš šta da kažeš – reci” i u kome pišu kreativne radove na temu redovnih aktivnosti škole kao i na teme predstavljene u  Evropskom dnevniku.

„Važno da čujemo stavove mladih o obrazovanju, karijeri i važnim društvenim pitanjima koja utiču i na njihov život, a u narednom periodu će učenici imati mogućnost da dalje razvijaju kreativnost, a možda nekoga od njih usmeriti na novinarsku ili sličnu profesiju“, rekao je šef Delegacije EU.

U Novoj Varoši Davenport je posetio i preduzetnicu Tanju Roljević, jednu od 45 žena kojima su Evropska unija i Vlada Švajcarske pružile podršku od 357.000 evra kako bi pokrenule svoj biznis sa perspektivom da otvore nova radna mesta.

„Pomoć Evropske unije i Vlada Švajcarske i Srbije dala mi je samopouzdanje da nastavim dalje, kao i veru u to da se moje zamisli mogu ostvariti”, rekla je Tanja Roljević koja se posle više godina provedenih u Beogradu, vratila u rodno mesto i uz podršku donatora oživela porodičnu radnju za popravku satova, a proširila je delatnost i na proizvodju nakita.

Čestitajući Tanji Roljević na postigntom uspehu, Davenport je istakao da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije, te da se kroz ovu inicijativu ekonomski osnažuju žene ali i njihove porodice i  lokalne zajednice.
nova-varos-davenport-5 nova-varos-davenport-6 nova-varos-davenport-4 nova-varos-davenport-3
„Podrška ženskom preduzetništvu je bitna za celo društvo, jer ukoliko želimo brži razvoj, potrebno nam je više zaposlenih žena, moramo da obezbedimo da one imaju priliku da upotrebe svoje znanje, sposobnosti i veštine”, rekao je Davenport.

U Priboju je nakon sastanka sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem, šef Delegacije EU obišao Zavičajni muzej koji je je rekonstruisan sredstvima EU i Vlade Švajcarske kako bi se očuvalo vredno areheološko blago Srbije koje je sastavni deo evropske kulturne baštine.

U Omladinskom centru, čiju adaptaciju i opremanje je podržala EU, ambasador Davenport se sreo sa mladim volonterima i đacima iz Priboja i razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije i šta ona donosi mladima. Mlade iz Priboja je posebno interesovala mogućnost učešća u evropskim programima đačke razmene, kao i saradnja u oblasti kulture i obrazovanja.

Dvodnevnu posetu jugozapadu Srbije šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport završio je učeščem u desetom sastanku Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES u Priboju i poručio da je za ostvarivanje krajnjeg, zajedničkog cilja – boljeg života građana u 34 opštine na jugoistoku i jugozadu Srbije- neophodno da svi partneri, a naročito opštine i gradovi ulože napor i realizuju sve započete projekte tokom ove ključne, završne godine implementacije Programa.
nova-varos-davenport-9 nova-varos-davenport-8 nova-varos-davenport-7 nova-varos-davenport-1 nova-varos-davenport
„Možemo da budemo zadovoljni sa rezultatima do sada završenih 86 projekata, među kojima bih istakao podršku ženskom preduzetništvu i partnerske projekte civilnog društva i opština koji su omogućili otvaranje više od 60 radnih mesta i ekonomsko osnaživanje više desetina porodica, kao i projekte za izradu tehničke dokumentacije zahvaljujući kojima je nekoliko opština obezbedilo sredstva donatora za izvođenje radova“, rekao je Davenport.

Kao posebno važno, on je istakao aktivnosti Evropskog PROGRESa koje su usmerene na  zapošljavanje mladih i žena, ali i na osnaživanje malih i srednjih preduzeća u ovom području, kako bi bila uspešnija i otvorila nova radna mesta.

„Očekujemo da će EU kroz ovaj program narednih godina doprineti otvaranju više od hiljadu radnih mesta, ali i opštinama da unaprede infrastrukturu i privuku investicije sve vreme težeći da popravimo položaj najranjivijih i povećamo životni standard stanovništva“, dodao je on.
Davenport rekao da će Evropska unija nastaviti da podržava ravnomeran regionalni i lokalni razvoj i nakon završetka Evropskog , a dalokalne samouprave, organizacije civilnog društva, a sve više i predstavnici sektora privrede moraju biti spremni da iskoriste te prilike.

„Zato je važno da opštine nastave da sprovode reforme, sledeći okvir i smernice Vlade Srbije, da razvijaju projekte i formiraju najbolje timove za njihovu realizaciju, a Evropska unija i naši partneri, vlade Švajcarske i Srbije i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) će biti spremni da pomognu“, zaključio je Davenport.

Kako rekao je Branko Budimir, predsedavajući Upravnog odbora Evropskog PROGRESa i pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije, sada je akcenat na  sprovođenju projekata, a posebno je važno iskoristiti prisustvo programa na terenu u lokalnim kancelarijama u Novom Pazaru, Nišu I Vranju.

Članovi Upravnog odbora su na današnjem sastanku odobrili finansijsku podršku za sedam projekata poljoprivednih udruženja i zadrugaukupne vrednosti 208.000 evra, koji za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje i osnaživanje seoskih domaćinstva. Takođe, odobreno je finaniranje 18 projekata podrške lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost u visini od 52.500 evra čija realizacija treba da doprineseunapređenju položaja žena, njihovom ekonomskom osnaživanju, ali i unapređenje njihovog reproduktivnog zdravlja i promovisanju principa rodne ravnopravnosti među donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare