EVROPSKA PODRŠKA ZA NOVE RAZVOJNE PROJEKTE NA JUGU

NOVI PAZAR

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa obezbediti pet i po miliona evra za projekte u oblasti poboljšanja zdravstva, ekonomskog osnaživanja žena i informisano planiranje razvoja, rečeno je danas.

Na sedmom sastanku Upravnog odbora Evropskog PROGRESa odlučeno je da se obezbedi 1.027.240  evra za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema u 12 lokalnih samouprava na jugoistoku i jugozapadu Srbije i 368.000 evra za podršku 48 projekata u oblasti ženskog preduzetništva.

Na sastanku je odobren i projekat zaštite od bujičnih poplava koji uključuje izvođenje radova anti-erozivne zaštite na slivovima reke Raške i Puste reke i izradu projekata za izvođenje radova na slivovima reka Vlasina, Jošanica i Pčinja, a donatori će za realizaciju čitavog projekta izdvojiti do 745.000 evra.

Upravni odbor se saglasio i sa kriterijumima za dodelu pomoći poljoprivrednim udruženjima i zadrugama.

Korisnici će biti izabrani putem javnog poziva, a podrška će obuhvatiti studijsko putovanje u zemlju Evropske unije, i finansiranje do pet projekata zadruga ili udruženja, koji će između ostalog moći da sadrže i male građevisnke radove i nabavku opreme.

Govoreći o ostvarenom napretku, Izabel Perih, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji procenila je da je za uspešan rad Evropskog PROGRESa velikim delom zaslužan švajcarski model sprovođenja projekata koji podrazumeva blisku saradnju lokalnih i nacionalnih organa u iznalađenju rešenja koja direktno odgovaraju na stvarne potrebe lokalnog stanovništva.

Gream Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa podvukao je da su već u ovom trenutku, na pola puta sprovođenja programa, rezultati vidljivi.

„Odobrenje preko sto predloženih projekata će dati podstrek razvoju lokalnih ekonomija, a opštine bi trebalo u narednom periodu da usredsrede napore na realizaciju aktivnosti u oblasti dobrog upravljanja“ dodao je Tindl.

Prisutni su se upoznali sa napretkom projekta za unapređenje rodne ravnopravnosti koji u okviru Evropskog PROGRESa sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Kao ključni rezultati spomenuti su potpisivanje Evropske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca od strane 26 lokalnih samoprava i uspešan rad na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u osam opština.

Upravni odbor je potvrdio svoju načelnu odluku donešenu na prethodnom sastanku o odobravanju projekata  za završetak izgradnje novog hirurškog bloka Gradske bolnice u Vranju i za izgradnju i opremanje zgrade za hitnu službu Doma zdravlja Novi Pazar.

Vranjski projekat treba da omogući kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za 300.000 stanovnika Pčinjskog i Pomoravskog okruga.

Za ovu investiciju Evropska unija će obezbediti 2,805,000 evra uz procenjeno učešće Vlade Srbije i grada Vranja od 1.765.000 evra.

Novopazarska hitna služba će opsluživati 55,000 korisnika godišnje,  a vrednost investicije je procenjena na 920,000 evra od kojih će Evropska unija obezbediti 622,880 evra.

Ova dva projekta će realizovati Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije koji radi pri Ministarstvu finansija.

Tokom sastanka je predstavljen i izveštaj o radu za period jul-septembar 2015, a naglašeno je da je od početka Programa sprovedeno osam javnih poziva, odobreno 103 i završeno prvih pet projekata.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i VladaŠvajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Program imau za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare