EVROPSKA INVESTICIONA BANKA DAJE PET MILIONA EVRA FONDU ZA MIGRACIJE

LUKSEMBURG

Evropska investiciona banka (EIB) će doprinosom od pet miliona evra podržati Fond za migracije i izbeglice koji je nedavno osnovala Banka za razvoj Saveta Evrope. Ovo je najveća donacija Fondu do sada. Predsednik EIB-a Verner Hojer i Guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Rolf Vencel u četvrtak su potpisali sporazum o donaciji u sedištu Banke za razvoj u Parizu.

Fond su početkom meseca osnovale države članice Banke za razvoj na predlog guvernera Vencela. Zamišljen je da pomogne članicama Banke za razvoj da se izbore sa migracijskom i izbegličkom krizom, prvenstveno finansiranjem prihvatnih i tranzitnih centara, uz mogućnost finansiranja projekata sa ciljem podrške integraciji migranata i izbeglica.

Banka za razvoj je Fond osnovala sa pet miliona evra i pozvala donatore da slede njen primer sa ciljem da se dostigne četiri do pet puta veći iznos. Inicijativa je naišla na snažnu podršku. EIB se ovom donacijom pridružio Nemačkoj, Slovačkoj i Kipru koje su već dale svoj doprinos Fondu.

Nakon ceremonije potpisivanja, Verner Hojer je rekao: „Osigurati bezbednost kao i pristup skloništu, hrani, medicinskoj pomoći migrantima je u ovom trenutku od presudnog značaja. Snažno podržavamo blagovremeno uspostavljanje Fonda. Banka EU je spremna da ponudi dodatnu pomoć, uključujući i pojačanu saradnju sa Bankom za razvoj na pojedinačnim projektima kojima će biti zadovoljene dugoročne potrebe.”

Rolf Vencel je pozdravio doprinos EIB-a i izjavio: „U ime Banke za razvoj želim da zahvalim EIB-u na ovom velikodušnom doprinosu. Ovo je za mene čin evropske solidarnosti u trenutku kada je Evropa suočena sa ozbiljnom krizom. Uveren sam da će drugiti donatori slediti ovaj primer.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare