Euleks: Nismo predali dokumenta o ratnim zločinima srpskim tužilaštvima

PRIŠTINA

Misija Euleksa na Kosovu i Metohiji saopštila je danas da nikada nije predala nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekla ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.

Misija je reagovala na nedavne navode da je spise ratnih zločina predala srpskim organima tužilaštva i dodala da je tokom celog svog izvršnog mandata težila da obezbedi odgovornost za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Do kraja izvršnog mandata Euleksa u junu 2018. godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je, u svojim naporima da obezbede odgovornost za ratne zločine koje su navodno počinili pojedinci za koje se verovalo da se nalaze van Kosova, Euleksovi tužioci povremeno delili informacije o tim pojedincima sa tužilaštvima drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije.

U skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci Euleksa su u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca.

Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta, navodi se u saopštenju.

U svim okolnostima, saradnja sa srpskim vlastima, koja je dovela do prvostepene presude kojom je devetoro optuženih proglašeno krivim za izvršenje krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zasnivala se na odgovarajućim odredbama važećeg kosovskog zakona o krivičnom postupku, kao i na pravnim propisima o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima, dodaje se u saopštenju.

Tokom tog perioda saradnje, Eulekse je zadržao sve originalne spise predmeta ratnih zločina, koji su kasnije, posle završetka izvršnog mandata misije, predati kosovskim organima.

Tačnije, do decembra 2018. godine Euleks je kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta “nestalih lica”, sudske spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta.

Tužilački spisi predmeta sastojali su se od tekućih predmeta, predmeta koji su odbačeni ili ukinuti i predmeta koje je Euleks završio i arhivirao, a većina tih spisa predmeta odnosi se na ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju i druga teška krivična dela

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare