EU DAJE 390.000 EVRA HITNE POMOĆI ZA IZBEGLICE SRBIJI

BEOGRAD

EU obezbeđuje humanitarnu pomoć najugroženijim migrantima i tražiocima azila u Srbiji

Od ukupnog finansijskog paketa od 390.000 evra, Odeljenje Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) daje 150.000 evra humanitarne pomoći za ublažavanje migratornih pritisaka u Srbiji, saopštila je danas  EU info centar.

“Ova podrška će se pružiti preko Fonda hitne pomoći Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) kako bi se u naredna tri meseca pomoglo Crvenom krstu Srbije u pružanju neophodne pomoći migrantima i tražiocima azila, kao i deci.

Pomoć će biti upućena centrima za prihvat migranata širom Srbije, uključujući centar u Preševu, a namenjena je najugroženijim izbeglicama, uključujući porodice sa decom.

Podrška će takođe biti usmerena na migrante i tražioce azila koji se privremeno nalaze u javnim parkovima i napuštenim objektima.

Pored toga, Delegacija EU u Srbiji daje 240.000 evra iz pretpristupnih fondova (IPA fondovi) za dodatne potrebe. Ovim će pomoći da se ispune dodatne potrebe kao što su odlaganje otpada, snabdevanje vodom, higijena i drugo. Te potrebe će biti tačnije definisane u narednih par nedelja u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijatom za izbeglice.

Pored ove neposredne donacije, EU će nastaviti da pruža podršku reformisanju sistema azila u Srbiji na srednjoročnom i dugoročnom planu. Za Srbiju je već izdvojila oko 8,2 miliona evra iz pretpristupnih fondova za projekte koji su već počeli da se realizuju ili će početi sa realizacijom u narednih godinu dana:

• 3,2 miliona evra će se iskoristiti za proširenje postojećih smeštajnih kapaciteta za migrante u Srbiji.

• Tvining projekat vredan milion evra je već u toku, a usmeren je na izradu novog zakona o azilu i ubrzanje reforme sistema azila.

• Izdvojeno je 4 miliona evra za dalji razvoj sistema za nadzor granica u Srbiji.

I pripremi je trenutno i regionalan program vredan 8 miliona evra koji će se baviti upravljanjem migracijama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, koji će se prevashodno odnositi na Srbiju i Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju.

Srbija se od septembra 2014. Suočava sa značajnim porastom broja ljudi koji bežeći od sukoba u zemljama kao što su Sirija i Avganistan prolaze kroz zemlju. Većina migranata i tražilaca azila ilegalno prolaze kroz zemlju, a neke od njih su snašle velike nevolje i obmane od strane kriminalnih grupa i trgovaca ljudima.

Fond za hitnu pomoć (DREF) dobija podršku od donatora. Svaki put kada je nacionalnom Crvenom krstu ili Crvenom polumesecu hitno neophodna finansijska podrška kako bi odgovorili na katastrofu, oni mogu da zatraže sredstva od DREF-a. Za katastrofe manjeg obima Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) daje bespovratna sredstva iz Fonda koja se potom popunjavaju donatorskim sredstvima. Sporazum o davanju doprinosa između IFRC i Odeljenja Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) omogućava Komisiji da dopunjava DREF fond za dogovorene humanitarne operacije u ukupnom iznosu do 3 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare