PREDSEDNIK ČEŠKE OPTUŽIO SAD ZA IZBEGLIČKU KRIZU

PRAG(RTS)Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je SAD za izbegličku krizu u Evropi. Smatra da su odgovorne i članice EU jer su pomagale Americi u vojnim intervencijama na Bliskom istoku i severu Afrike.

Izbeglicama koje su došle u Češku, Miloš Zeman je poručio da ih niko nije zvao i da mogu da idu iz Češke ako im se tu ne sviđa, prenosi Beta.

 

“Imigracioni talas je stvorila suluda ideja da se krene u intervenciju u Iraku gde je navodno trebalo da bude oružje za masovno uništenje ali nikakvo oružje se kasnije nije našlo”, rekao je Zeman.

Češki predsednik je naveo da se slično uvođenje reda odigralo u Siriji i Libiji. Za izbeglički talas odgovorni su upravo oni režimi koji su ga svojim akcijama izazvali. Dodaje i da nisu samo SAD koordinirale operaciju u Libiji, već i niz zemalja EU.

Povodom pokušaja nekoliko desetina izbeglica iz Avganistana i sa Bliskog istoka da silom napuste logor za izbeglice Bjela, u centralnoj Češkoj gde čekaju deportaciju, češki predsednik je podržao intervenciju policije koja je u petak u logoru upotrebila suzavac. Izbeglicama je poručio da ih niko nije zvao i da idu ako im se tu ne sviđa.

Izbeglice su u tom logoru pod posebnim nadzorom, gde uglavnom muškarci bez porodica čekaju na deportaciju iz Češke. U četvrtak i petak izbeglice su zahtevale da ih češke vlasti deportuju, ali ne u zemlje u koje će biti vraćeni u skladu sa zakonima, već hitno u Nemačku koja ih ne prima.

“Izbeglicama treba reći tri rečenice: Niko vas nije ovamo zvao; kad ste već ovde morate da poštujete pravila kao što ih poštujemo mi kada dođemo u vašu zemlju; ukoliko vam se to ne sviđa – idite”, poručio je Zeman.

Češki predsednik ponovo je apelovao da se izbeglička kriza rešava u regionu iz kog izbeglice dolaze. “Trebalo bi da nastojimo da suzbijemo terorističke režime kao što je Islamska država.Tako će otpasti osnovni razlog emigracije”, rekao je Zeman.

Predsednik Češke podržao je jaču kontrolu unutrašnjih granica koju je zbog sve većeg priliva izbeglica, iako su samo u tranzitu, započela češka policija.

Rekao je da je armija zbog izbeglica spremna da pošalje 1.500 vojnika na granice, a takođe je podržao oštriju kontrolu spoljnih granica EU.

Češka očekuje da će do kraja godine zadržati i prihvatiti u svojim izbegličkim centrima 3.500 izbeglica koje su na putu na Zapad, a naredne godine između 5.000 i 7.000.

Pored toga u naredne dve godine Češka je ponudila da preuzme 1.100 izbeglica koje su već u EU, a pruži utočište i za 400 izbeglica iz logora u Jordanu i Iraku.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare