EU da pojača borbu protiv trgovine ljudima

BRISEL

Uprkos napretku u borbi protiv trgovine ljudima, zvaničnici Evropske unije su priznali da je fenomen sve češći untar granica bloka i pozvali zemlje članice na akcije kako bi ga efikasnije sprečavale. U tom smislu, Evropska komisija je od zemalja zatražila da povećaju razmenu informacija i sprovode što efikasnije istrage tih slučajeva. Ta tema bila je i na dnevnom redu Evropskog parlamenta na kojem su evroposlanici postavili pitanje porasta te vrste kriminala unutar Unije.

“Komisija ohrabruje zemlje članice da istrage i gonjenje počinilaca učine što efikasnijim, koristeći što više razmenu informacija i deleći dobru praksu,” rekao je za EURACTIV.com izvor iz Komisije, koji je dodao da je Komisija krajem 2017, označila prioritete koje zemlje članice treba da slede kako bi njihov odgovor na trgovinu ljudima bio snažniji.

“Među akcijama koje su svrstane u prioritete su: prekidanje poslovnog modela mreže trafikinga kroz, na primer, efektivno obeshrabrivanje potrage za uslugama koje pospešuju trgovinu ljudima i što efikasnije gonjenje, zatim unapređenje prava žrtava, bolja koordinacija među zemljama unutar EU i van nje,” objasnio je izvor iz Komisije.

U očigledno pojačanom naporu za sprečavanje trgovine ljudima, Komisija je reagovala na sastanak Evropskog parlamenta na kojem su mnogi poslanici postavljali pitanja izvršnim organima EU u vezi sa porastom nivoa trgovine ljudima unutar bloka. “Trgovina ljudima i eksploatacija radnika je sramota za Evropu … EU ne može biti ponosna na (ekonomski) rast koji je povezan sa modernim ropstvom”, rekla je Kostadinka Kuneva, evroposlanica iz grčke levičarske partije Siriza.

Na sastanku je rečeno da žene čine 76% žrtava trgovine ljudima, a da su većinom građanke EU, uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Holandije, Mađarske i Poljske.

Zakonodavci EU su takođe naglasili da je 67% žrtava trafikinga seksualno eksploatisano, ali i da je uznemirujući porast  kad je reč o trgovini judima za izrabljivanje, posebno u poljoprivredi, i to u nekoliko EU zemalja.

Kuneva je zato upitala “da li Komisija proverava implementaciju Direktiva (za borbu protiv trafikinga)? Ili je samo zanimaju finansijska pravila?

“Nehumani su uslovi rada u italijanskim staklenim baštama i pri proizvodnji pečuraka u Holandiji. Zloupotrebe radnika ima i na poljima asparagusa i jagoda u Češkoj i Grčkoj,” dodala je Kuneva.

EU komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljastva Dimitris Avramopulos je u Strazburu rekao da ukoliko pravila borbe protiv trgovine ljudima ne budu poštovana, EU neće oklevati da pokrene prekršajni postupak.

“Nastavićemo da blisko pratimo razvoj na nacionalnom nivou i zajedno sa nacionalnim vlastima ćemo osigurati da mere budu u skladu sa ambicioznim ciljem koji smo postavili, kao što se nećemo ustručavati da pokrenemo prekršajne postupke ako bude potrebno,” pozorio je Avramopolus.

Dodao je da “zakonodavstvo nije samo obaveza već je i neophodno kako bi se postigao napredak u borbi protiv trgovine ljudima na nacionalnom nivou.”

Evropski komesar je takođe naglasio da je još pre godinu dana izrađena detaljna procena akcija na nivou zemalja članica kako bi se odredilo jesu li preduzete sve neophodne mere u istragama i postupcima u prekršajima povezanim sa trgovinom ljudima, kao i onim za pomoć i zaštitu žrtava.

“Zemlje članice su učinile značajane korake, ali još ima mesta za napredak na određenim poljma kao što su posebne mere za zaštitu dece ili kompenzacija,” rekao je Avramopolus.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare