ETŠ “Nikola Tesla”: Dualno obrazovanje, učenje, rad i plata za đake

????????????????????????????????????

NIŠ

Direktorka EMS AD Jelena Matejić potpisala je ugovore o dualnom obrazovanju sa tri učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Niša. Reč je o učenicima drugog razreda koji se školuju za profil Elektromonter mreža i postrojenja.

 “Kao društveno odgovorna kompanija, prepoznali smo značaj povezivanja privrede, odnosno tržišta rada i sistema obrazovanja, tako da smo se uključili u program dualnog obrazovanja „Učenje kroz rad“. Na poziv Privredne komore Srbije, koja je nosilac ovog programa, naši zaposleni su učestvovali u više radionica i pružili doprinos uvođenju modela  dualnog obrazovanja u srednjoškolskom sistemu Srbije, ali i modernizovanju obrazovnog profila Elektromonter mreža i postrojenja”,  istakla je direktorka Jelena Matejić.

 Za tri učenika ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša u naredne dve godine biće obezbeđena praktična nastava u EMS-ovom području pogona prenosnog sistema Niš, u skladu sa školskim planom i programom. EMS AD je odlučio da pruži i finansijsku podršku učenicima, kojima će biti isplaćivan pun iznos minimalne cena rada za vreme provedeno u kompaniji, iako Zakon o dualnom obrazovanju predviđa naknadu koja je skoro za trećinu manja od toga. Uz naknadu za učenje kroz rad, učenicima će biti obezbeđene i naknade za prevoz i ishranu, kao i osiguranje za slučaj povrede.

 “Sigurna sam da ćemo učenicima pružiti funkcionalno i primenljivo znanje, prvenstveno vodeći računa o njihovoj bezbednosti i zdravlju na radu.  Benefit za našu kompaniju je u tome što dobijamo mlade kadrove profila Elektromonter mreža i postrojenja koji će u velikoj meri biti osposobljeni za rad. Budući da je ovo prva generacija učenika sa kojom EMS AD učestvuje u ovom programu, iskustva će svakako biti korisna i za naredne generacije koje ćemo osposobljavati po ovom modelu. Uz stipendije koje već godinama dodeljujemo srednjoškolcima i studentima, ovo je još jedan vid napora koji ulažemo kako bi vrednim i talentovanim mladim ljudima pomogli da se profesionalno ostvare u svojoj zemlji”, rekla je Jelena Matejić.

Direktor ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša Nebojša Sokolović saglasio se da ovaj program predstavlja odličnu šansu za profesionalni razvoj mladih ljudi i izrazio uverenje da će učenici koji su potpisali ugovore svojim zalaganjem steći poverenje starijih kolega i zaslužiti svoje mesto u Elektromreži Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare