Eskobar: Ni Srbija ni Kosovo ne sprovode dogovore

PODGORICA-BEOGRAD-PRIŠTINA

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da ni Kosovo ni Srbija ne sprovode nedavno postignute sporazume. On je naveo da su očekivanja SAD da se nastavi sa rešavanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Moram da kažem da niko od njih ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da krenemo napred sa svim elementima, uključujući i konkretno Zajednicu opština sa srpskom većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta Zajednice i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je on za RTK iz Crne Gore, gde je boravio na inauguraciji novog predsednika Crne Gore.

Eskobar se ne slaže da je Asocijacija prvi korak koji mora da se uradi u dogovoru, navodeći da su to sve tačke koje moraju da se odrade.

„Ali glavna odgovornost Kosova je da ide napred sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Ono što želimo kao SAD je statut Zajednice i to treba da se uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti i urađeno“, rekao je on.

Kao hitan korak za Kosovo i Srbiju, Eskobar je rekao da oni moraju da se „ponovo fokusiraju na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose“.

Itvor: N1/Kossev

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare