EpuS realizuje projekat „Budi drugačiji 2“

LESKOVAC

 

U okviru implementacije novog EpuS-vog projekta, pod nazivom „Budi drugačiji 2 – Potvrđivanje skalabilnosti modela Aktivator kroz izgradnju implementacionih kapaciteta u skladu sa zahtevima povećanog broja korisnika iz Jablaničkog okruga“ u sali Privredne komore  danas je održan  prvi sastanak partnera i imlementatora projekta.

-Ovaj projekat predstavlja jedan logočni nastavak projekata koje smo zajedno sa partnerima realizovali  u prethodnih pet godina, tema je potpuno ista. Započeli smo da se bavimo zapošljavanjem i zapošljivošću mladih u Jablaničkom okrugu na jedan potpuno inovativan način, i tokom realizacije tih projekata mi smo razvili jedinstveni model podške zapošljavanju i zapošljivosti mladih, radi se o preduzetničkoj podršci. Prošle godine oformili smo klaster Aktivator, koji predstavlja jedinstveni klaster za preduzetničku podršku zapošljavanja mladih, rekla je generalni cekretar EpuS-a Suzana Dimitrijević.

Ovaj model, tokom realizacije projekta „Budi drugačiji 2“ treba da potvrdi svoju skalabilnost, odnosno mogućnost širenja, prošao je test kroz realizaciju prethodnog projekta „Budi drugačiji“, ali i evalucionu komisiju sastavljenu od ljudi iz nekoliko ministarstava koja se bave ovom temom.

-Ukoliko ovim projektom potrdimo skalabilnost tog modela, može da se desi da upravo Leskovac ponudi drugim sredinama jedan delotvoran način podrške mladima za zapošljavanje, da naš model počne da se primenjuje u čitavoj Srbiji, odnosno da on uđe i u javne politike zapoljavanja mladih na lokalu, istakla je Dimitrijević.

Rezultati realizacije prvog projekta „Budi drugačiji“ su odlični, istakla je Dimitrijević. U pet prethodnih projekata obuhvaćeno je kroz programe obuke i mentorske podrške mladima oko 150 mladih ljudi, a oko 40 posto njih je zaposleno ili je pokrenulo svoj sopstveni biznis.

Očekivanja su da će nastavak ovog projekta, koji se realizuje od 1. febrara ove do 1. februara naredne godine, biti još bolji.

Na sastanku je projekat prezentovao njegov koordinator i predsednik EpuS-a Srđan Dimitrijević. On je izneo neke podatke koje ukazuju na trenutno stanje u našoj zemlji, kada je o ovoj problematici reč. Stopa ekonomske aktivnosti mladih iznosi 31 posto, stopa nezaposlenosti mladih 44,5 posto, odnos između nivoa nezaposlenosti mladih i nivoa nezaposlenosti svih ostalih je 3 prema 1.

Gorući problem su nedelotvorni načini zapošljavanja mladih. Šanse mladog čoveka koji započinje posao da uspe su 16 posto, jer su kapaciteti mladih za konkurisanje na tržištu neizgrađeni, dok je podrška u okruženju neodgovarajuća, rekao je između ostalog Dimitrijević.

Realizaciju projekta „Budi drugačiji 2“ finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a ekspertsku podršku pruža Tim za socijalno uključivanje  i suzbijanje siromaštva Vlade Republike Srbije. Poduhvat se realizuje u sklopu projekta „Podrška sprovođenju programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politke u Republici Srbiji, sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivnosti mladih“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare