Epidemija hepatitisa C  na Klinici za nefrologiju jenjava

NIŠ

Od virusnog hepatitisa C na Odeljenju za hemodijalizu obolelo je 25 pacijenata.

Epidemija je proglašena 27. juna i kako tvrde u Kliničkom centru u fazi jenjavanja  je, jer u poslednjih mesec ipo dana nije oboleo ni jedan novi pacijent , ovo je rečeno danas na konferenciji za novinare koja je sazvana na insistiranje novinara da saznaju pravo stanje u vezi epidemije, s obzirom na to da se do danas o ovoj epidemiji javnost nije bila obaveštena.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i predsednik Komisije za intrahospitalne infekcije Goran Stanojević, rekao je danas novinarima da se ovakve krvno prenosive bolesti često dešavaju a s obzirom da stanje nije alarmantno, o tome nisu obavestili javnost ali su , u skladu sa zakonom , obavestili Institut za javno zdravlje u Nišu, Institut za javno zdravlje “ Batut” u Beogradu, Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije, sanitarnu inspekciju .

“Preduzeli smo sve zakonske mere koje su predviđene u stanjima epidemije” objašnjava dr Stanojević i dodaje:

“ Poslednji pacijent je primljen pre više od mesc ipo dana,  a sudeći prema inkubacionom periodu u kome bi se razvio hepatitis C , koji je 45 dana,  s velikim stepenom sigurnosti možemo da kažemo da je epidemija pri kraju, nemamo novoobolelih.

Dr Goran Stanojević je objasnio da kada se radi o programu hemodijalize, svetski podaci govore da rizik oboljevanja od krvno prenosivih infekcija , kao što je hepatitis C , rizik oboljevanja je 10 posto. To pacijenti na početku hemodijalize saznaju jer potpisuju takozvani informacioni pristanak. Sudeći po broju hemodijaliziranih pacijenata od 275 , mi se krećemo u okviru tih 10 procenata obolelih od krvno prenosivih bolesti. Sve ovo što se dešava ulazi u prihvatljivi rizik oboljevanja”, kazao je dr Stanojević.

DR Stanojević je  dodao da nijedan od obolelih pacijenat nije bio životno ugrožen.

Epidemija je otkrivena u starom Kliničkom centru na Klinici za nefrologiju.

“ U novom Kliničkom centru svakodnevno se obavlaju nesmetani procesi hemodijalize na nekoliko punktova, tako da mi tamo nemamo ni jednog obolelog” dodaje dr Stanojević.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić objašnjava da se na svaka tri meseca rade rutinske laboratorijske kontrole računajući i virusološki status kod pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize, te je tako otkriven hepatitis C kod jednog obolelog . Ona objašnjava da nije utvrđen uzrok epidemije.

Pacijenti oboleli od hepatitisa C, kao i medicinsko osoblje koje im je davalo terapiju, odvojeni od ostaliha ptitom je zatvorena  i sala 3, gde su zaraženi pacijenti primali dijalizu

Izvršena je kontrola aparata, poštuje se procedura vezana za rad medicinskog osoblja, i tu nije došlo nidokakvog propusta.

“Radi se o infekciji koja se prenosi putem krvi i izlučevina . Sve vreme smo u saradnji sa epidemiološkom službom, Zavodom za mikrobiologiju,  Klinikom za infektivne bolesti i nadam se da ćemo da otkrijemo  uzrok – kaže  direktorka Klinike za nefrologiju, dr Mitić.

Dr Mitić objašnjava da je jedna velika epidemija hepatitisa C bila 2012. godine, kada je bilo blizu 60 obolelih pacijenata i dodaje da za nefrološke klinike  i za dijalizne centre gde se pacijenti leče ovakvom metodom, gde postoji otvoreni krvni put, pojava hepatitisa nije neuobičajeno. Za razliku od hepatitisa B kod koje postoji vakcina, kod hepatitica C ne postoji vakcina pa kako kaže dr Mitić “ moramo da štitimo i mi pacijente ali i pacijenti sami sebe, a rizik postoji, i mi na jednu takvu pogućnost upozoravamo pacijente na početku lečenja”.

Nijedan od pacijenata nije ozbiljno oboleo, bio životno ugrožen,  niti je neki od njih hospitalizovan.

Kako je dr Mitić objasnila neki od pacijenata nisu imali nikakve simptome već samo smo konstatovali prisustvo virusa na osnovu povećane transaminaze

Nakon dobijanja  prvih pozitivnih rezultta na virus, zatvorena je sala za hemodijalizu u kojoj je došlo do zaraze, za negativne pacijente. Pacijenti sa virusom izdvojeni su na dijalizi od ostalih.S obzirom na to da inkubacioni period za hepatit C može da traje od tri pa do devet meseci, radiće se češće kontrole,  rekla je Mitić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare