Engleski dom, kultno mesto Niša, ponovo živi

NIŠ  

                          Uoči tradicionalnog obeležavanja slave opštine Pantelej, Svetog Pantelejmona 8. avgusta, Nišlije će moći da uživaju u koncertima „Crnih mambi“ i alternativnih rok bendova. Koncerti će se održati u dvorištu Doma učenika srednjih škola, Engleski dom, na prostoru gde su se nekada, u staroj Jugoslaviji, održavali koncerti, a tim povodom, zahvaljujući donatorima, obnovljena je bina i prostor oko bine. Zidovi zgrade koja je nekada pripada Omladinskim radnim akcijama a  koja se godinama ne koristi i predviđena je za rušenje, oslikani su murilama a mural krasi i zid bine na kojoj su nekada svirale najpoznatije jugoslovenske rok grupe kao što su “Bjelo dugme” ili “Riblja čorba”.

                            “Gradska opština Pnetelej je odlučila da posle mnogo godina prostor koji se nalazi u Domu učenika srednjih škola koje je nekada važio za kultno mesto gde su se okupljali mladi i gde su se družili akcijaši iz cele bivše Jugoslavije, obnovi i oplemeni i pokloni građanima GO Pantelej ali i svim građanima Niša. Na ovom prostoru održavaće se i književne večeri kao i sve ostale letnje manifestacije koje se planiraju”, kaže Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

                             Prva manifestacija održaće se 8.avgusta kada je slava GO Pantelej, Sveti Pantelejmon, ali  je prostor namenjen i ostalim manifestacijama koje će se održavati nakon ovog datuma.

                             Prostor je obnovljen u saradnji  sa Udruženjem Frabrika umetnika koje je sa teritorije ove opštine i mladim umetnikom Eškom Kurtićem. Prostor je dobio sasvim nov izgled, a krase ga murali koji su oslikani na nekoliko mesta.

                            Na zidivima zgrade koja je pripadala Omladinskim radnim kacijama  oslikan je Hristov monogram, potom rimski vojnik, a onda i Stefan Nemanja kao i Fridrih Barbarosa.

                            “Motivi nisu slučajno izabrani, jer su povezani sa prostorom na kome se sada nalaze. Na ovom prostoru se nalazi i ranohrišćanska grobnica gde je pronađen Hristov monogram i želeo sam na to da  podsetim. U porti crkve Sveti Pantelejmon sreli su se Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa, što je važan datum u našoj istoriji, a mural koji sam posvetio ovim vladarima je podsećanje na taj susret. Ceo  projekat sa binom i sa muralima na zgradi radio sam nekih desetak dana”, kaže Eškim Kurtić, koji se već priprema za novi projekat.

                              Njegov rad je i mural na zidu bine. Svojim muralom je mladi umetnik je spojio kulturu i deo istorije negdašnje države koje više nema, SFR Jugoslavije.

                              “Na muralu je violina, instrument koji se polako zaboravlja kao instrument, a tu su i pijuk i lopata, zaštitni alat svake radne akcije”, dodaje ovaj mladi umetnik.

                              Jelena Rudan iz Udruženja Fabrika umetnika koje je registrovano na teritoriji GO Panatelej ističe  da je mnogim Nišlijama ovaj prostor veoma dragocen.

                              “Tu smo proveli mnogo dana i noći, tako da je Fabrika umetnika sa  potpunim oduševaljenjem prihvatila da učestvuje u ovom prelepom projektu. Mi već više godina radimo u gradu festivale i druge kulturne manifestacije i spremni smo da učestvujemo u svim projektima kada nas pozovu”, kazala je Jelena  Rudan.

                           Kako je najavila predsednica Opštine Pantelej, Nataša Stanković, 8. avgusta nastupiće „Crne mambe“ u 20:30 sati, dok je 9. avgust zakazan za dve grupe rok bendova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare