Moguć izlazak NUNS-a iz Radne grupe zaštitnika građana

BEOGRAD

Učesnici hibridne Godišnje skupštine Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) usvojili su danas izvestaj o radu u proteklih godinu dana, koji je podneo predsednik NUNS Željko Bodrožić.

Na Godišnjoj skupštini NUNS Dragan Kremer tražio je da se NUNS povuče i pozove druge medijske organizacije da se povuku iz Radne grupe zaštitnika građana.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić rekao je da o tome treba razgovarati sa partnerima iz Koalicije za slobodu medija.

On je objasnio da je odluka o ulasku u tu grupu doneta jer je ombudsman važan za bezbednost novinara, ali da se ispostavilo da je ombudsman “zamislio to telo kao nešto što bi njemu donelo plus u radu”.

Kako je rekao, ombudsman je hteo da prisvoji bazu NUNS o napadimai pritiscima na novinare i da je to kao i druge inicijative služilo kao pokriće “da se nešto radi”.

Skupština NUNS usvojila je predlog da NUNS predloži i sa drugim članicama Koalicije za slobodu medija napusti Radnu grupu ombudsmana.

Na pitanje o izbornoj skupštini, Bodrožić je rekao da takva skupština podrazumeva prisustvo “uživo”.

Upitan koliko NUNS ima članova, Bodrožić je kazao da se sada radi na “raščišćavanju” baze članstva i da bi do marta trebalo dobiti spisak aktivnih članova koji plaćaju članarinu.

Svetozar Raković pozvao je da NUNS javno podrži ekološke proteste, a Bodrožić je rekao da bi time NUNS izašao iz polja delovanja kada bi to uradio i da novinare, posebno u malim mestima, povezuju sa protestima.

On je rekao da je pravo svakoga lično da izađe na ulicu ili ne, ali da bi podrška protestima Udruženju napravila problem.

Filip Mladenović pozvao je NUNS da se uključi u izradu kolektivnog ugovora za novinare, a Bodrožić je rekao da se NUNS uključio i da želi da radi na tome, ali da je pitanje kapaciteta.

Nenad Novačić žalio se na vreme kada je dostavljen materijal za Skupštinu i na rad Izvršnog odbora NUNS.

Skupština je usvojila i Finansijski izveštaj za 2020. i 2021. godinu koji čine prilivi od članarina i prilivi za projektne aktivnosti, sa jednim glasom protiv. Usvojen je i izveštaj o radu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS.

NUNS je pozvao svoje članove da se priključe pomoći u lečenju kolege Čede Rajačića.

Izvor i foto : FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare