Ekološki ustanak: Cinično saopštenje kanadske kompanije „Euro Lithium Balkan“ o obustavi geoloških istraživanja litijuma

BEOGRAD

U ciničnom saopštenju kompanije „Euro Lithium Balkan“ navodi se da su, posle protesta meštana i ekoloških aktivista, obustavljena geološka istraživanja litijuma u selu Lukavac kraj Valjeva, uz tvrdnje da ona „najviše poštuje zdravlje i integritet svojih zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice“,saopštio je “Ekološki ustanak”.

” Da li se briga o zdravlju odnosi i na Cvetka Jovanovića kome je upravo ova kompanija uskratila elementarne uslove za život jer su mu obližnje bušotine učinile kuću nenastanjivom, zatrovale pijaću vodu i ozbiljno ugrozile zdravlje? Ekološki ustanak traži odgovore i na pitanje šta ova kompanija ali i naše institucije nameravaju da preduzmu kako bi se otklonila dalja opasnost po život i zdravlje ljudi i da li će se oštećenima isplatiti bilo kakva odšteta?

Podsećamo da je javnost Srbije za kratko vreme postigla zavidan nivo ekološke svesti, da su joj veoma dobro poznate „blagodeti“ eksploatacije litijuma i istražnih radnji, kao i da su prozrena mnoga uveravanja raznih kompanija da brinu o ljudima, ekološkim standardima i da posluju po zakonu.

Kompaniji Euro Lithium Balkan, koja je deo litijumskog lobija poput Rio Tinta, je izmakao veoma unosan posao, zbog čega su izgubili osećaj za meru, upuštajući se u cinične kvalifikacije i netačna saopštenja. Napominjemo da ni Ekološki ustanak ni naši saborci na blokadama nisu nikakve „nevladine organizacije“ koje su „protagonisti na političkoj sceni Srbije“, već da predstavljamo izraz i nastavak samosvojne i nezaustavljive borbe za zaštitu životne sredine u našoj zemlji, koja je ponikla iz samog naroda i koja deli autentičan i izvoran bunt našeg naroda protiv zagađivanja reka, vazduha, šuma, planina, plodnih oranica u Srbiji, dok su se naše institucije stavile u službu međunarodnih korporacija koje, za razliku od nas, jedino brinu o svom profitu.

Posegnuvši za građanskom neposlušnošću kao legitimnim vidom borbe protiv bezakonja, još jednom smo na blokadama pobedili zagađivača, ali nismo sigurni u trajnost ove pobede. Naša borba nije gotova. Mora se braniti svaka izvojevana pobeda jer jedino neprestan, uporan i snažan otpor mogu dovesti do definitivne zabrane iskopavanja litijuma i bora, kada ćemo Rio Tintu, Euro Lithiumu i svim drugim trovačima konačno videti leđa”, navodi Ekološki ustanak.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare