“Srpsko kolo” se snima i u Nišu

NIŠ

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal „Srpsko kolo“ od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.                                 

Akademski folklorni ansambl «Oro» SKC Niš, izvodiće više kola iz niškog kraja danas, 30.aprila, na Trgu kralja Milana ispred Gradske kuće.

                                 «Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal „Kolo“ govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo“, kaže Željko Mirković, direktor Optimistic film doo.

                                Mirković je i reditelj ovog serijala koji realizuje u  saradnji sa Ansamblom «Kolo» , Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare