Ekološka udruženja podnela žalbu protiv Evropske investicione banke

BEOGRAD

Ekološko udruženje Rzav i CEE Bankwatch Network, uz podršku svetske organizacije za zaštitu prirodu WWF Adria, podneli su žalbu na rad Evropske investicione banke (EIB), čija je investicija za izgradnju malih hidroelektrana Beli Kamen i Komalj prouzrokovala veliku štetu na rekama Crni Rzav i Ribnica u Srbiji, saopšteno je danas iz WWF Adria.

Podnosioci žalbe smatraju da ti projekti krše evropske i nacionalne pravne okvire, kao i Konvenciju Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa.

Kako se navodi, oba postrojenja su međusobno povezana takozvanim bajpasom, uzimajući vodu iz dve reke.

Finansirala ih je EIB kreditima za mala i srednja preduzeća i putem prioritetnih projekata finansijskog posrednika Credit Agricole Srbija AD Novi Sad.

Investitor je firma Zlatiborske elektrane d.o.o, registrovana u Čačku, koja je imala u planu izgradnju i trećeg objekta, MHE Peta, neposredno ispod MHE Komalj.

Prema navodima, postrojenja se nalaze na području Parka prirode “Zlatibor”, međutim, pre njihove izgradnje nije urađena nijedna studija o proceni uticaja na životnu sredinu, čime je dozvoljeno da te dve male hidroelektrane unište 9,2 kilometra rečnog toka.

Primetni su i štetni uticaji sa ozbiljnim posledicama na zaštićene vrste u tom području, što dokazuje i hidrobiološko istraživanje koje je WWF Adria sprovela 2020. godine.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare