Ekološka katastrofa: pomor ribe u kontaminiranoj reci Odri

BERLIN-VARŠAVA

Još uvek je nejasno zašto je došlo do pomora desetina tona ribe i drugih organizama u Odri. Laboratorijski testovi su u toku. Pogođene su Poljska i Nemačka. Govori se o ekološkoj katastrofi.

Brandenburg Fischsterben in der Oder

Proteklih dana na nemačkoj strani Odre izvađeno je 20 tona uginule ribe, a skoro isto toliko prethodno i u Poljskoj. Poltičari i grupe za zaštitu životne sredine govore o ekološkoj katastrofi. Još uvek je nejasno šta je uzrok ovog pomora. Moguće je da se radi o više faktora.

Reka Odra

Reka Odra

Poljska Vlada sumnja da je ogromna količina hemijskog otpada bačena u reku dugu skoro 900 kilometara, koja se uliva u Baltičko more – koje se sada takođe smatra ugroženim.

Poljska policija je ponudila 210.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja počinioca, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik.

„Hoćemo da pronađemo i kaznimo počinioce ovog ekološkog zločina“, naglasio je premijer Mateuš Moravjecki. 

Testovi su u toku

Tela uginulih riba se u Poljskoj i Nemačkoj ispituju na metale, pesticide i druge otrovne materije.

Kako je u petak izvestio nemački javni servis Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), nadležna laboratorija je pronašla ekstremnu kontaminaciju živom – ali da nije jasno da li je živa pravi i jedini uzrok pomora riba. Međutim, kaže se da su izmerene vrednosti žive bile toliko visoke da se rezultat ispitivanja nije mogao predstaviti i test je morao biti ponovljen.

Osim toga, u vodi je pronađena velika količina rastvorenih otrovnih soli.

Kriminalistička policija vodi istragu

Nemački istražni organi su u bliskom kontaktu sa poljskim vlastima. Problem je očigledno nastao u susednoj zemlji, rečeno je. Prema nepotvrđenim izveštajima, nesreća u hemijskoj fabrici u Opoleu u Poljskoj 27. ili 28. jula dovela je do trovanja reke.

Brandenburški ministar ekologije Aksel Fogel rekao je za RBB da je i sam saznao “od trećih strana i medija da su za pomor ribe verovatno odgovorne hemikalije koje su ispuštene u Odru u većim količinama”. On je u petak oštro kritikovao poljske vlasti: “Vidi se da se nisu poštovali dogovoreni kanali izveštavanja i zato nemamo informacije koje bi trebalo da imamo.”

Poljska vlada je potom odgovorila na kritike i saopštila da je već krajem jula reagovala na vesti o pomoru ribe. Od 26. jula pojavile su se prve indicije pa su uzeti uzorci vode i mrtva riba izvađena iz vode. Od 28. jula, uzorci su ukazivali na neuobičajeno nizak nivo kiseonika u vodi. 4. avgusta u uzorcima iz grada Olave pronađena je toksična supstanca. Tužba javnom tužilaštvu je podneta 9. avgusta.

Svuda na obali – mrtve ribe

“Izgubljeno je dragoceno vreme”

Udruženje za zaštitu okoline WWF takođe je uputilo oštre kritike zbog lošeg prekograničnog protoka informacija.

“Važnih indicija o stradanju ribe na poljskoj strani bilo je još pre desetak dana”, rekao je Fin Fiberg, šef WWF-ovog ureda za Baltičko more. “Čini se da je ovde izgubljeno dragoceno vreme. Nacionalni park doline Donje Odre i ljudi koji žive blizu obale mogli su da se pripreme.”

U međuvremenu se pomor ribe širi dalje prema severu – strahuje se i za Baltičko more. Vlasti upozoravaju na kontakt sa rečnom vodom koju takođe ne treba koristiti za pojenje stoke. Pse i druge životinje treba držati podalje od obala.

Izvor: Dojče Vele

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare