EFJ i IFJ – Ukrajina: Bezbednost novinara i etičko izveštavanje mora biti zagarantovano

PARIZ-BEOGRAD

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) izdale su hitan bezbednosni savet za sve novinare u Ukrajini nakon odluke ruske vlade da 24. februara pokrene takozvanu „specijalnu vojnu operaciju“.

Nakon izveštaja o nizu eksplozija širom Ukrajine, pojačanim borbama na linijama fronta i napredovanju ruskih trupa u Ukrajinu, federacije su ponudile solidarnost svojim udruženjima Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU) i Nacionalna unija novinara (NUJU) , podržavajući njihov poziv novinarima da nastoje da podrže etičke i profesionalne standarde suočeni sa porastom dezinformacija.

IFJ i EFJ se pridružuju svojim ukrajinskim podružnicama IMTUU i NUJU u upozorenju medija na širenje dezinformacija o situaciji i pozivaju na bezbednost novinara koji izveštavaju sa terena. Počeli su da uvode protokole za podršku svojim članovima na terenu. NUJU je pokrenula telefonsku liniju i najavila formiranje odbora za podršku novinarima.

Sergij Tomilenko, predsednik NUJU je rekao: „Bezbednost stotina novinara na prvim linijama fronta, bezbednost medijskih radnika širom zemlje je naš glavni prioritet. Naš sindikat je formirao posebnu komisiju za praćenje i reagovanje na situaciju. Mi pokušavamo da efikasno radimo u kontekstu aktuelne vojne agresije Rusije. Zahvalni smo novinarima iz celog sveta na solidarnosti i rečima podrške ukrajinskim novinarima u ovim teškim vremenima“.

Serhij Šturhecki, predsednik IMTUU je rekao: „Ukrajinski novinari rizikuju svoje živote da bi rekli istinu… Pozivamo ih da poštuju bezbednosna pravila. Pozivamo strane novinare da koriste proverene izvore informacija. Naša srca su danas sa ukrajinskim i stranim novinarima koji izveštavaju istina u ovom teškom vremenu“.

IFJ i EFJ su istakli rizike po bezbednost novinara, nadzor i ometanje njihove komunikacije, kao i ograničenja njihovog kretanja ka i iz ciljanih područja.

IFJ je izdao listu mera predostrožnosti kojih treba da se pridržavaju novinari koji izveštavaju u Ukrajini, uključujući obezbeđenje kontaktnih protokola, obezbeđenje priča koje se šalju sa terena i bezbednost putovanja.

Predsednik IFJ Jounes M’Jahed je rekao: „Solidarni smo sa onim novinarima koji rizikuju da budu pod lupom svih strana u pokušaju da kontrolišu svoj sadržaj. Pozivamo medijske profesionalce da pažljivo provere činjenice, izbegavaju brzo izveštavanje i obezbede poštovanje fundamentalnih etičkih principa u njihovim izveštajima koji se nalaze u našoj Globalnoj povelji etike za novinare“.

Predsjednik EFJ Mogens Blicher Bjerregard je rekao: „Po mom mišljenju, napad na Ukrajinu nije samo rat u Ukrajini, to je rat protiv svih naših demokratija – to je napad na sve nas. Kao novinari, naša uloga je da budemo osnovni stub demokratije i građana. Moramo, u međunarodnim organizacijama za novinare i medije, učiniti sve da zaštitimo naše članove i obezbedimo da građani budu dobro informisani, a ne dezinformisani propagandnim sadržajima.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare