Evropska federacija novinara – Rusija: Novinari kažu „ne“ ratu i državnoj cenzuri

PARIZ

Evropska federacija novinara (EFJ) osuđuje cenzuru nametnutu ruskim novinarima koji izveštavaju o ruskoj oružanoj agresiji u Ukrajini. Ruski novinari su u četvrtak kritikovali rusku vojnu agresiju i pozvali na etički tretman događaja.

Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, obavestio je ruske medije da se od njih zahteva da koriste samo informacije koje dobiju od „zvaničnih ruskih izvora“ za pokrivanje „specijalne operacije u vezi sa situacijom u Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici“.

Roskomnadzor je u četvrtak saopštio da će publikacije koje krše ove zahteve odmah biti blokirane. Pored toga, ovi mediji će biti kažnjeni novčanom kaznom do 5 miliona rubalja (50.000 evra).

„Novinari moraju biti slobodni da koriste sve dostupne pouzdane izvore“, rekao je generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez. „Novinari su u službi građana, a ne vlada! Novinari nikada ne smeju postati vojnici u informacionom ratu. Novinarstvo je upravo suprotno od propagande.“

Kao i njihove ukrajinske kolege u NUJU (Nacionalna unija novinara)  i IMTUU (Nezavisni sindikat medija Ukrajine), Ruski sindikat novinara i medijskih radnika (JMVU) poziva svoje članove da poštuju etiku i odbiju državnu cenzuru.

Dmitrij Muratov, glavni urednik ruskog lista Novaja gazeta i dobitnik Nobelove nagrade za mir, najavio je da će sledeće izdanje njegovog lista biti objavljeno na ruskom i ukrajinskom jeziku. „Zato što Ukrajinu ne smatramo neprijateljskom zemljom, a ukrajinski jezik jezikom neprijatelja. Nikada to nećemo priznati.”

Ruski novinari protestvovali su u Moskvi protiv ruske vojne agresije na Ukrajinu. Kolektiv od 70 ruskih novinara, uključujući članove redakcija Komersant, Dožd, Novaja Gazeta, RBC, Eho Moskvi, The Bell, RTVI, Snoba, 7k7, Izvestia i Mediazona, potpisali su otvoreno pismo u kojem osuđuju vojnu operaciju Ruske Federacije u Ukrajina: „Rat nikada nije bio i nikada neće biti metod rešavanja sukoba i za to nema opravdanja.

Protiv vojne agresije Ruske Federacije izjasnili su se i ruski naučnici i naučni novinari: „Odgovornost za početak novog rata u Evropi u potpunosti leži na Rusiji. Nema racionalnog opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulivaju poverenje. Jasno je da Ukrajina ne predstavlja pretnju bezbednosti naše zemlje. Rat protiv nje je je korak u koji vodi u beznadje.”

Izvor: EFJ-NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare