EFIKASNO ZASTUPANJE INTERESA ZAJEDNICE

PRIŠTINA

 

U okviru USAID-ovog programa „Unapredimo Kosovo zajedno“ , danas je u Prištini organizovana konferencija „ Efikasno zastupanje interesa zajednica na lokalnom i centralnom nivou“.

Konferencija je organizovana u cilju poboljšanja komunikacije između većinskih i manjinskih zajednica , kao i između Vlade Kosova i manjinskih zajednica, poboljšanja ekonoskih mogućnosti u opštinama, poboljšanja kapaciteta rada opštinskih uprava i izgradnje kapaciteta lokalnih organizacija.

 

Dogaćaj je otvorio Džejm Houp, direktor USAID-a na Kosovu.

„ Mi smo učestvovanjem na ovom skupu želeli da saradnju sa opštinskim kancelarijama za zajednice i povratak, koje nisu pod direktnom nadležnošću ministarstva za zajednice i povratak podignemo na viši nivo,  i da na taj način zajednički rešavamo mnogobrojne probleme koji stoje na putu povratka, ali ne samo povratka već generalno koji stoje na putu ostvarivanja prava nevećinskih naroda. Ministarstvo za zajednice i povratak će u narednom periodu imati redovne aktivnosti na zajedničkoj koordinaciji  sa svim opštiskim kancelarijama za zajednice i povratak. Želimo da vidimo njihove strategije, planove i da zajednički rešavamo sve probleme koji se tiču onih oblasti za koje jesu kancelarije nadležne ali i samo ministasrtvo za zajednice i povratak“, rekao je ministar za zajednice I povratak Dalibor Jevtić.

 

Na ovom skupu su učestvovali i predstavnici ministarstva administracije  lokalne samouprave, a bila je takođe prisutna i predsedavajuća Komisije o pravima, interesima zajednica i povratka u Skupštini Kosova i poslanica „ Srpske Liste “ Jasmina Živković, koja je govorila o načinu funkcionisanja same komisije.

 

Kroz program „Unapredimo Kosovo zajedno“, uspostaviće se direktno partnerstvo sa šesnaest opština na Kosovu, uključujući šest opština u južnom delu Kosova u kojima su Srbi većinsko stanovništvo: Gračanica, Klokot, Parteš, Ranilug, Novo Brdo i Štrpce; kao i šest opština u kojima su Albanci većinsko stanovništvo: Obilić, Gnjilane, Istok, Klina, Peć i Vučitrn.

Program se takođe sprovodi u šest opština na severu Kosova: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok, a realizovaće se u periodu od 2014 do 2017 godine i njime će biti obuhvaćeno 600 000 stanovnika Kosova, uključujući 146 000 pripadnika manjinskih zajednica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare