SINDIKATI I ZAPOSLENI STAVLJENI PRED SVRŠEN ČIN

BEOGRAD

UGS “Nezavisnost”, GS Medija “Nezavisnost”, Pokrajinski Odbor UGS “Nezavisnost” uputili su otvoreno pismo  novinarskim udruženjima , “medijima I stručnoj javnosti”  ,a kako se navodi u dopisu prposledjneom Regionlanoj informativnoj agenciji JUGpress, “ sa ciljem da se izjasne o pitanjima unapred neprikladne privatizacije medija u Srbiji!

 

 

Pismo ,  upućeno NUNS-u, UNS-u  I NDMV, prenosimo i integralnoj verziji.

 

 

“ Da Vas podsetimo:

Zakonski rok za privatizaciju medija je 1. jul. Po našim informacijama do tada mora da bude okončano: javni poziv za prodaju, procena kapitala i saglasnost lokalnih samouprava, koje su osnivači medija. U resornom ministartvu je više puta naglašeno da produžetka rokova neće biti. Naše pitanje je:

Kako to želite da izvedete?

Više puta je isto tako naglašeno, da se struktura programa ne sme promeniti 5 godina, da bi bili ispoštovani višejezičnost i multikulturalnost. A sve to uz projektno finansiranje.

Naše sledeće pitanje je:

Kako planirate da isplatite zarade zaposlenima, da pokrijete režijske troškove – a za koje projektno finansiranje ne daje mogućnost?

Pozivamo, dakle, jasno i glasno, medijska udruženja, koja su stala iza najavljivanih, a ni trunke dorečenih, niti pripremljenih privatizacija medija, da nam se izjasne, da li u ovom “modelu” vide išta od evropske medijske slike? Odgovorite, konačno, kolege iz medijskih udruženja: Zašto se do sada niste javljali da stanete u zaštitu svih onih medijskih kuća koje su došle u kolaps? Takođe, zašto ste se “setili” da se sada javljate, kad je dockan, uoči 1. jula, ako te famozne privatizacije medija u Srbiji uopšte i bude? I još jedno, treće po redu, zašto: Zašto ne reagujete naspram totalne neravnoteže u oblasti elektronskih regionalnih i lokalnih medija čiji je osnivač država, odnosno lokalne samouprave? (Primer: Radio Subotica i dalje je javno preduzeće, a Radio Sombor već osmu godinu trpi agoniju u plaštu ugušenja neprimerenog modela “akcionarskog društva”, posle propale privatizacije 2. XI 2007 – reč je o dve susedne opštine-grada).

Kako to da ste, poštovane kolege iz medijskih udruženja, prilikom javljanja, stalno zagovarali “privatizaciju” medija i vršili pritisak na državu da “treba da se odrekne vlasništva u njima”, a da se niste uverili da država  Srbija upravo ima nameru da usaglasi domaću zakonsku regulativu sa evropskim zakonodavstvom u kojem su osnovni postulati: država ima obavezu da brine, podržava i održava standard medija i novinara! To je, gospodo kolege, jedan od osnovnih evropskih principa – koji moraju biti ispunjeni kako bi se moglo govoriti o pristupanju Evropskoj Uniji!

Ako do 1. jula ne dođe do privatizacije, a zaposleni u medijima ne budu mogli da kupe akcije (pošto samo oni imaju pravo, koji nisu dobili akcije od privatizacije po metodi Dinkića – besplatne akcije) – kao što ste sami podsticali i požurivali državu, ko će odgovarati, ako ovi ljudi – mnogobrojni zaposleni u medijima odu u likvidaciju, pa ni po socijalnom programu ne dobiju novac na osnovu godina radnog staža, takozvane otpremnine?

Koga vi to, ustvari, želite da otpremite? Svoje kolege? To nije lepo.

Takođe, sindikati, što vrlo dobro znate, jesu ravnopravni učesnici u procesu usvajanja zakona, a nisu ni bili pozivani niti upoznati sa njima. Zahtevamo da nam odmah date odgovore na sva ova pitanja. Jer nas je mnogo više. To javnost traži od vas!!! Navodi se u pismu koje potpisjue predsednik Granski sindikat medija „Nezavisnost“ Branislav Čanak.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare