Edukacija o prevenciji raka dojke

LESKOVAC

Povodom Meseca borbe protiv raka dojke Dom kulture Roma u saradnji sa Zavodom za zaštitu javnog zdravlja organizovao je predavanje o ranom otkrivanju raka dojke, kao i obuku žena za samopregledanje dojki.

Primarijus  doktor Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ kaže da je rak dojke najčešći vid zloćudnog tumora kod žena u Srbiji. Čak 21,3 % obolelih od raka kod žena ima upravo rak dojke.
„Svake godine oko 4600 žena oboli od raka dojke, a 1600 umre. Svaka osma žena oboli od raka dojke. Standardizovana stopa obolevanja u Jablaničkom okrugu je 49,4 na 100.000 žena, od čega 17,3 sa smrtnim ishodom. Kod nas se organizovano sprovodi skrining na rak dojke u Domu zdravlja i Opštoj bolnici. U toku prošle godine pozvano je 11.024 žene, a odazvalo se 26,23 %. Od tog broja kod 22,11% je registrovana pozitivna promena, što znači da postoji sumnja na eventualni rak dojke i da je potrebno izvršiti dodatne preglede. Kod 0,21%, odnosno kod šest žena je ustanovljen tumor.“
Dr Ilić poziva sve žene na preventivni pregled, jer je to prevashodno u njihovom interesu. Takođe, mora se obratiti i pažnja na smanjenje faktora rizika za obolenje.
„Na neke predispozicije kao što je nasledni faktor ne možemo uticati. Ali, važno je znati da na povećani rizik za obolevanje od raka utiču i rađanje prvog deteta, gde ako se prvo dete rodi posle 30-e godine veći je rizik. Abortusi takođe pospešuju promene, zatim nedojenje, kao i kasna menopauza.“
Ovakav vid edukacije u Domu kulture Roma se ne dešava prvi put. Kao problem žene navode dugo čekanje, odnosno kada odu da zakažu mamografski pregled, zakaže im se neki termin za, npr. dva meseca. Zato preporučuju da se takva stvar bolje organizuje, da se, ako treba, uvede i druga smena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare