Narodna kuhinja – 14 godina bez sredstava iz lokalne samouprave

BUJANOVAC

 

„Druga u Srbiji po broju korisnika, bujanovačka Narodna kuhinja od 2004. godine ne dobija sredstva za pripremu obroka od Opštine Bujanovac“, ističe za JUGpress sekretar Crvenog krsta Bujanovac Bratislav Lazarević.

Po Lazarevićevim rečima, država za nabavku namirnica, za 1200 korisnika bujanovačke Narodne kuhinje, izdvaja 9,2 miliona dinara – za devet meseci u godini, koliko inače rade narodne kuhinje. Troškove za pripremu obroka, u šta spadaju energenti, angažovanje radnika, sanitarni pregledi i amortizacija, svuda u Srbiji pokrivaju lokalne samouprave, koje su na to obavezne po zakonu, osim u Bujanovcu.

„Naši troškovi za pripremu obroka, koji su među najnižim u odnosu na ostale narodne kuhinje, iznose 7,8 miliona dinara. Lokalna samouprava je bez ikakvog obrazloženja odbila naš poslednji zahtev da se u opštinskom budžetu opredele ova sredstva, pa je resorno ministarstvo bilo prinuđeno da obezbedi novac i to tako traje godinama,“ kaže Lazarević.

I dok aktuelna vlast ni ne navodi razloge za odbijanje zahteva Crvenog krsta za učešće u finansiranju rada Narodne kuhinje, prethodne su imale primedbe na broj korisnika što Lazarević odbacuje kao potpuno neosnovano.

„Postoji čak i lista čekanja na kojoj je oko 1500 ljudi, tako da broj od 1200 korisnika ne samo da nije preveliki, već u Bujanovcu živi bar još toliko ljudi koji ispunjava uslove za Narodnu kuhinju, ali, nažalost, jednostavno nemamo te kapacitete na raspolaganju,“ ističe Lazarević i dodaje i da je bilo kakva manipulacija sa listom korisnika nemoguća, jer o tome odlučuje komisija koju čine predstavnici Centra za socijalni rad, lokalne samouprave, Crvenog krsta i udruženja penzionera i invalida rada.

Inače, od 1200 korisnika, najveći broj su iz romske zajednice – 937, iz albanske zajednice je 145 korisnika, a Srba je 118. Deca čine čak 35%  od ukupnog broja korisnika Narodne kuhinje u Bujanovcu.

Iz kojih razloga lokalna samouprava odbija da sufinansira rad Narodne kuhinje ostaje nejasno. Da li je u pitanju „preveliki broj korisnika“ ili činjenica da opština Bujanovac spada u najnerazvijenije opštine u Srbiji pa ova stavka ne ulazi u prioritetne, ili je problem u Crvenom krstu i onima koji tamo rade – ili jednostavno zato što država to dozvoljava 14 godina?

Na pitanje o (ne)finasiranju Narodne kuhinje, koje smo uputili šefu kabineta predsednika opštine Šaipa Kamberija nismo dobili odgovor.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare